2019. március 21. - Benedek

Szépkorúak a pályán

2017. június 30. Szerző: Szele Tamás
A kosárlabda egy sport, mely különösen Amerikában népszerű és hatalmas rajongótábora van, mondja a közvélekedés. A sztárok milliókat keresnek és fiatalok tömegei élvezik akár egyszerű kikapcsolódásként is. Oké, eddig szól a közvélekedés. Rendben, a fiatalok tömegei élvezik a játékot, de mi van az öregekkel? Ők csak nézik?

 

Nem: ők is élvezik.

Ha hiszik, ha nem, az Egyesült Államokban igenis léteznek senior kosárcsapatok, ami még nem lenne csoda – a csoda az, hogy a San Diego-i  Senior Women's Basketball Association kiállított egy olyan csapatot, aminek minden tagja idősebb nyolcvan évesnél. Jól tetszettek olvasni: nyolcvan. Sőt erről gyönyörű rövidfilmet is forgattak, amelyet bárki megtekinthet:

https://www.facebook.com/espnW/videos/10155261516070734/

 

A csapat neve Splash. Ugyanis nem ez az egy senior csapat játszik ebben a kifejezetten ötven fölötti hölgyek számára alapított sportegyesületben – ez csak a legidősebb játékosok csapata. Két legidősebb tagjuk, Meg Skinner és Grace Larsen egyenesen kilencvenegy éves. Jelmondatukat a nyolcvanhét éves Marge Carl fogalmazta meg: „Ha lábra tudsz állni és mozogni, szívesen látunk!” 

A kilencvenegy éves Grace Larsen elmondta, miért kezdett el ebben a korban kosarazni  - egyszerűen azért, mert fiatalkorában a lányoknak nem illett sportolni. Tilos nem volt, csak épp nem illett. Ő pedig egy életen át rajongott a kosárlabdáért anélkül, hogy a pályára lépett volna – míg hetvennyolc éves korában meg nem vette az első sportcipőjét. És azóta el sem lehetne kergetni a palánk közeléből. Még hosszú karrierre számít: „Míg csak bírok, játszani fogok. Ez túl szórakoztató ahhoz, hogy abbahagyjam.”

Ráadásul a Splash streetballt játszik, három fő három ellen, egy cserével – ami különösen élvezetes ága a sportnak, legalábbis a csapat szerint. Minden szerdán és vasárnap meccs, hét közben edzés.

Nyolcvan fölött, kilencven fölött.

Szeretnék én nyolcvan éves koromban ilyen egészséges, mozgékony lenni. Nézi az ember a filmet és kicsit elmélázik: igen, ez a valódi sport. Nem tétekért játszanak, nem magas pénzdíjakért, nem is a népszerűséget hajhásszák.

Egyszerűen csak a játék kedvéért sportolnak.

A sport kedvéért.

Remélem, legalább százhúsz éves korukig folytathatják.

Sportbarátok: le a kalappal a Splash csapata előtt!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook