2018. október 20. - Vendel

Szigorú ítélet

2017. november 24. Szerző: Szele Tamás
Hát, Pistorius mestert most alaposan megmérték: ritka eset a sport történetében már az is, ha egy bajnok valami bűnt követ el, még ritkább a gyilkosság, de ez egy olyan minősített eset, hogy bizony majdnem a maximumot kapta. Addig fog ülni, míg rá nem rozsdásodik a fa lakat...

 

Hogy a hírt vegyük magát, arról van szó, miszerint 13 év, 5 hónap börtönbüntetést szabott ki a dél-afrikai fellebbviteli bíróság Oscar Pistorius paralimpikon futóra, amiért az 2013 tavaszán meggyilkolta barátnőjét. Az ám, de ezzel bőven megduplázták az eredeti ítéletet, ami csak hat év volt.

Mondjuk az eset is elég különös volt. A védelem helyében nem tudom, én mit mondtam volna, de valószínűleg nagy zavarban lettem volna, ugyanis ilyen gyilkosság nincs. Mert ahhoz legalább látni kéne az áldozatot... nem tudjuk, minő anyagok voltak Oscar Pistorius szervezetében, mikor lakásának vécéajtaján keresztül négy golyót eresztett barátnőjébe, Reeva Steenkampba, állítása szerint azért, mert betörőnek nézte. Ő volt a mosdóban, az áldozat kint.

Hát bezárt ajtón keresztül nagyon nehéz valakit lelőni, főleg, ha nem is látjuk: az tény, hogy Dél-Afrikában a közbiztonság enyhén szólva sem tökéletes, és hát Pistorius eléggé kiszolgáltatottnak érezhette magát, lévén hogy a műlába sem volt rajta – de azért a véletlenek pokoli összjátéka kellhetett ahhoz, hogy bezárt ajtón keresztül tüzelve találjon is. Lehet, hogy ilyen nincs is, és ez egy westernfilm. De hogy ez tiszta fejjel nem sikerülhetett, az is bizonyos: mondjuk tiszta fejjel az ember nem kezd lövöldözni a vécében. Egyáltalán, miért vitt magával fegyvert a mosdóba? Anélkül nem tudja végezni a szükségét?

Maga az egész ügy érthetetlen, tudomásunk szerint nem voltak már a legjobb viszonyban, de hát kinek nem koppint az orrára időnként a barátnője? És gyakran meg is érdemeljük. Ezért embert ölni? Ugyan már.

Summa summarum: Dél-Afrikában a szándékos emberölés büntetési tétele tizenöt év, Pistorius első fokon hatot kapott, de fellebbezett. Hát, most megkapta majdnem a maximumot.

Kellett neki fellebbezni.

A dél-afrikai börtönök pedig tudomásunk szerint nagyon kellemetlen helyek és úgyszólván nélkülözik a kényelem minimális szintjét is.

Hogy valójában mi történt, azt egyelőre nem fogjuk megtudni: majd 13 és fél év múlva, esetleg.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook