2018. június 23. - Zoltán

Szkandervilágbajnokság Budapesten

2017. szeptember 4. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, én arról igazán nem tehetek, hogy a karbirkózást egy régi film miatt Magyarországon szkandernek hívják. Az viszont nagyon jó hír, hogy kedden kezdődik az első, hazánkban rendezett szkandervilágbajnokság. Lehetne vitatkozni azon, hányadik VB ez idén a magyar fővárosban, de azon nehéz lenne összeveszni, hogy ennél olcsóbb sport nincs.

 

Mert hát mi kell hozzá? Lényegében véve egy asztal, egy bíró és két versenyző. Ezt, kérem, még túlszámlázni is művészet volna, igaz, a jelek szerint senki nem is próbálkozik vele, ehhez ugyanis nem kell medence. Vasárnap délelőtt sajtótájékoztatón informálta a nagyközönséget a szervező bizottság világversenyünk viszonyairól: jelentem, a helyzet egészen kedvező. A versenyeket a MOM Sport- Uszoda és Szabadidőközpontban rendezik, és egész jövő hét folyamán tartanak – hát akkor lássuk a szikár tényeket.

Assan Hajitodorov, az idén 40 éves SzkanderVilágszövetség elnöke minden idők eddigi legnagyobb versenyének nevezte a magyarországi vb-t, amelyre eddig 56 országból 1200 sportoló nevezett, így részvételi rekord várható.
Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség (MSZSZ) első embere kiemelte, hogy a MOM Sportközpontban szeptember 5. és 10. között rendezendő esemény egy integrált világbajnokság lesz, hiszen a juniorokon (18-21 évesek), a felnőtteken és a szeniorokon (40, 50 és 60 éven felüliek) kívül paraszkanderesek is elindulnak rajta. Hozzátette: mivel a résztvevők jobb és bal kézzel is versenyeznek, így a nevezések száma megközelíti a 2500-at. Ehhez tegyük hozzá, hogy a várható tíz-tizenkét magyar érem közül három bizonyosan a parasportolóknak lesz köszönhető.
„A magyar válogatottat hatvankilenc versenyző alkotja, akiktől tíz érmet, közte három aranyat várok” - fogalmazott Csabai Attila, aki külön kiemelte a 39 éves Ivánfi Brigittát, aki Európa-bajnoki címvédőként most vb-elsőségre tör, ráadásul a szolnoki családanya jobb és bal kézzel egyaránt esélyes az elsőségre. Véleménye szerint a vb-n világszínvonalú magyar csapat áll ki, amely különösen a parakategóriákban tűnik erősnek, s érdekességként megemlítette, hogy még egy 73 esztendős induló is lesz a hazai versenyzők között.
A sportvezető a vb mezőnyéről szólva megjegyezte, hogy az oroszoktól, a grúzoktól és a bolgároktól várható a legjobb szereplés, de még a kazahok és a törökök is több mint száz szkanderessel érkeztek Budapestre.

Legyünk kissé pontosak: az orosz csapat százharminc főből áll, a bolgár kilencvenből, a kazahok is körülbelül száz versenyzőt küldenek, a kirgizek épp ma regisztráltak harmincat... de a magyarok sem szégyenkezhetnek majd: elég volt Csabai Attila őszinte tekintetét látni, hogy az ember bizonyos legyen a tíz-tizenkét magyar éremben.

Általában és átlagosan a többi országból ötven-hatvan versenyző érkezik: no, de kicsi a honi bors, ámde erős!

A sajtótájékoztatót egy élő szkandermérkőzés koronázta meg, amit nem lehetne másnak nevezni, mint szép csatának: a két magyar bajnok megmutatta, hogyan is játsszák a karbirkózást.

Hát kérem szépen, én aranyakat látok a jövő hét homályából elénk világlani: de hogy sok-sok érmet, az egészen bizonyos.

Sok sikert, és ne feledjük: ezen a sporteseményen valóban esélyegyenlőség lesz.

Ez végre őszinte kéznyújtás a parasport és az egészségesek élsportjának világa között.

Úgy legyen!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook