2022. augusztus 14. - Marcell

Szkeletonon, láb nélkül

2018. február 10. Szerző: Szele Tamás
Amikor az emberi nagyság és akaraterő példáit láthatjuk, hogy azok előtt csak tisztelegni lehet. Minden tekintetben, de mi most éppen a sportra gondoltunk és Mickey Yule-ra.

 

A brit Micky Yule-nak bizony amputálták mindkét lábát, ugyanis Afganisztánban szolgált, a Királyi Utászok kötelékében, mint tűzszerész, és egy primitív, ám annál hatásosabb robbanóeszköz sajnos rosszkor sült el... de Micky nem adta fel. Egy brit katona sosem adja fel. Sportolni kezdett, megnyerte erőemelésben a 2016-os Invictus Játékokat – beszélő név, az Invictus latinul azt jelenti „Legyőzhetetlen”. És Micky-t nem is lehet legyőzni. Erőemelőként indult a riói paralimpián is, hazája színeiben, most pedig Phjongcshangban szkeletonversenyző lesz.

Álljunk meg egy pillanatra. A szkeletont úgy indítják, hogy a versenyző nekiszalad, és megtolja a szánkót, ami aztán felgyorsul 120 km/órára, és ezt az utas pár centire a jégtől viseli el. De hogy lehet láb nélkül nekiszaladni? Turbinával. Micky szkeletonját Kristan Bromley tervezte, aki már húsz éve foglalkozik versenyszánkókkal – a segédhajtóművek pont annyi lendületet adnak a járműnek, amennyit egy futó ember képes lenne adni.

Sok sikert, Mickey, és le a kalappal!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook