2019. február 16. - Julianna, Lilla

Szubbotina: Russia’s Got Talent

2018. május 20.
Az oroszok új szupertehetsége, Varvara Szubbotina az egész verseny eddigi legmagasabb, 95 fölötti pontszámával nyerte meg a szóló szabadprogramot a FINA Műúszó Világkupa Budapest Open zárónapjának délelőttjén, a Duna Arénában. Kiss Szofi 7. helyen végzett, ami szintén remek teljesítmény.

 

Varvara Szubbotina gyakorlatilag olyan, mintha egy Russia’s Got Talent vetélkedőből lépett volna elő – amit az oroszok 17 éves szupertehetsége ad elő, az nem is műúszó szóló, sokkal több annál. Ízületei gyakorlatilag nincsenek, vagy ha vannak, semmiben nem gátolják, karjait, lábait gömbcsukló-szerűen képes bármilyen irányban és szögben hajlítani. A vasárnap délelőtti szabadprogramban a sarka nagyjából húszmásodpercenként tűnt fel a feje fölött, olykor mind a kettő.

Amikor az oroszok nagyasszonyát, az elmúlt húsz év sikereit hangszerelő Tatyjána Prokrovszkaját arról kérdezték az arénában, hogy ki lehet a következő nagy versenyzőjük, a rendkívüli keménységéről ismert szövetségi kapitány teljesen szokatlan módon elérzékenyült: „Ó, hát Varvara! Csodálatos lány...”

Szubbotina maga szerényen fogadta a gratulációkat – egyébként jellemző, hogy az a Szvetlana Kolesnyicsenko tolmácsolt neki az eredményhirdetés után, aki jelenleg az elsőszámú orosz műúszó, a tavalyi budapesti vb-n ő szólózott, a párosokkal együtt négy aranyérmet nyert, és egyértelmű, Szubbotina záros határidőn belül átveszi az ő helyét. Mégis, Kolesnyicsenko rendkívüli szeretettel segíti a fiatal trónkövetelőt, a tolmácsolás mellett kíséri mindenhová, tanácsokat ad neki, a verseny után fényképezi az érmekkel, plusz különféle pózokban.

„Nagyon-nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de júliusban, a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek” – mondta Szubbotina, akit júluus 18. és 22. között csodálhatunk meg újra itt a Duna Arénában. Arra a kérdésre, mennyire van kész lélekben arra, hogy hamarosan ő lesz a sportág szuperhatalmának elsőszámú képviselője, mosolyogva válaszolt: „Fiatal vagyok még, nemigen gondolkodtam ezen. Nekem most egy dolgom van: napi 10-12 órát edzeni, hogy sikerüljön elérni a szintet, amit az elődeink miatt mindig mindenütt elvárnak az orosz műúszóktól.”

Szubbotina egyébként az egész esemény eddigi legmagasabb, 95-ön felüli pontszámával győzött, a bírók osztályzatai között már feltűnt a 9.7-es kalkulus is. Mögötte az ukránok csillaga, Jelizaveta Jakno lett a második, míg az olasz Linda Cerruti a harmadik (bár a másik ukrán, Anasztaszja Szavcsuk több pontot kapott, de az egy nemzet, egy rangsorolt induló szabály miatt neki nem jutott bronzérem).

A magyar indulók közül a várakozásoknak megfelelően Kiss Szofi kapta a legmagasabb pontszámot, ami közelít a hőn áhított 80-as határhoz (már csak 1.7999 hiányzik), és ezzel a Világkupa-összesítésben a 7. helyen végzett, míg Szabó Veronika 11., Rényi Liuca 13-ikként zárt.

Műúszó Világkupa Budapest Open – 3. nap, délelőtt

Szóló szabadprogram

1. Varvara Szubbotina (orosz) 95.3330

2. Jelizaveta Jakno (ukrán) 92.7999

3. Linda Cerruti (olasz) 90.5668

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook