2019. január 16. - Gusztáv

Tájékoztatott a MÖSZ

2017. december 4. Szerző: Rózsa Misi
A Margitsziget, még így télbe hajlóan is csodálatos része a fővárosnak. Ideális helyszín romantikus sétákhoz a szerelmünkkel, sportoláshoz, kocogáshoz, kutya sétáltatáshoz, de akár még ahogy kiderült, sajtótájékoztatók megrendezéséhez is.

 

Bejutni a sziget budai oldaláról, a sajtónak a Casino területére, nem egyszerű mutatvány. Autóval bejutni csak a kivételesek hajthatnak be, a hidegben 1.5 kilométert sétálni meg nem feltétlen a világ legjobb dolga ilyenkor. De akinek van kapcsolata, az megáll a kint parkolóban és akkor kijönnek érte, majd visszaviszik a rendezvény után az autójához. Igaz a sajtótájékoztató szervezői kisbuszokkal is segítették a kijutást, de azt nem lett volna könnyű megtalálni.

A kávéautomata bonyolult szerkezetnek látszott a média munkások számára, de azért 5 újságíró elég volt ahhoz, hogy megfejtsék a működésének elvét és azután már akár kútként is képes volt a kis szerkezet működni. Ha én eldöntöm, hogy casinóba megyek, akkor általában ez azt jelenti, hogy leülök kényelmesen a pókerasztalhoz és igyekszem onnan a végén nagyon boldogan felkelni. Itt most se zseton, se póker asztal. Egy nagy asztal elől, kint meg székek, oldalt kényelmes fotelek. Mi, kollégámmal persze a kényelmes fotelokat szálltuk meg és nem volt olyan Isten, amiért azokat átadtuk volna bárkinek. Ő teázik, én coláznék, se az nincsen, így tonicot iszok.

A sajtótájékoztatót, Kendi Hana Ágnes nyitotta meg, a MÖSZ kommunikációs vezetője. Igaz csak annyi időre ragadta magához a szót, amíg megnevezte a sajtótájékoztató két témáját: a jövő évi Bocskai Emlékversenyt és a Felnőtt Magyar Bajnokságot. És már bele is nyomta a mikrofont a MÖSZ elnökének, Erdei Zsoltnak a kezébe.

Az elnök elmondta, hogy a Bocskai Emlékverseny, Magyarország egyik legnagyobb hagyománnyal bíró tornája, felnőttek számára. A 2018. évi a 62. lesz a sorban. Az Elnök úrból, előtör a sportoló azonnal és gyorsan kiemeli, hogy maga is sokszor indult ezen a tornán és minden szerénytelenség nélkül állíthatja, kellemes emlékei vannak róla, hiszen sokszor sikerült győztesen távoznia a szorítóból ezek során. Szerintem, ha nem lökik meg kicsit oldalról, akkor nagy örömmel mesélt volna a versenyeiről, az itt átélt emlékeiről, akár a tárasaival elkövetett kisebb csibészségekről. És nyilván ez lett volna az egyik legérdekesebb része a sajtótájékoztatónak, de ez elmaradt és maradtak a szárazabb programnál.

Erdei kiemelte, hogy számtalan nemzetet érdekli a torna, a színvonala és nehézsége folyamatosan emelkedik, és lassan felér minőségben egy olimpiai kvótaszerző nemzetközi mérkőzésével. Nagyon jó, hogy hagyományosan mindig Debrecenben kerül megrendezésre és a város kiváló partner volt mindig a szervezésben és a lebonyolításban. Reméli ez így marad még hosszú-hosszú évtizedekig, de azt se bánja, ha évszázados múltakra tekinthet majd vissza sok generáció múlva a Bocskai Emlékverseny kapcsán a MÖSZ és Debrecen városa.

Dr. Barcsa Lajos veszi itt át a szót, aki Debrecen városának alpolgármestere. A megszólításnál kicsit előléptetik, mert többször is polgármester úrnak hívják, de ez szerintem az én érzékeny, rosszindulatú fülemen túl senkinek nem tűnik fel én meg vagyok olyan aljas, hogy szóba hozzam a bakit (különben a főnökömnek és barátomnak is feltűnt ez, hogy ne csak magamat hozzam kellemetlen helyzetbe az udvariatlanságommal, hogy mindenre figyelek).

Az alpolgármester úr elmondja, hogy nagy büszkeség a városnak, hogy ilyen nemzetközileg is komoly figyelemnek örvendő remek versenynek adhatnak otthont és boldogan partnerei természetesen a megrendezésének.

Elmondja, hogy a város a költségvetéséből 500 millió forintot áldoz évente az amatőr sport támogatására. A DVSC színeiben közel 100 versenyző végez edzéseket és többségük indul versenyeken is. Ezek közül többeket ösztöndíj formában támogatnak. A városuk lakói szeretik a sportot, a Bocskai Emlékversenyt is rendszeresen ezer feletti nézőszámban tekintik meg, de a többi ökölvívó eseményen is aktívan jelen vannak a debreceni szurkolók.

Ő is azt reméli, hogy még nagyon sokáig otthont adhatnak ennek a nemes tornának és köszöni, hogy a MÖSZ ilyen kiváló partner számukra, amilyen mindig is volt.

Tőle ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány kapja meg a mikrofont, aki megerősíti, hogy Európa jó része nagy örömmel jön el a Bocskaira és a válogatott szempontjából is az év első legfontosabb versenye ez a torna. Most már nem csak a férfiak versenye ez, hanem az olimpiai súlycsoportokban a nők számára is hely került a versenyben A válogatott versenyzőknek előtte már erre a versenyre is készülve januárban lesz egy edzőtáboruk. Mivel ebben az évben se EB, se VB, így ez az év sok edzőtáborral, sok külföldi partner ellen lefolytatott felkészülési mérkőzéssel a nagy megmérettetésekre való felkészülés éve lesz elsősorban. Megtudhattuk azt is, hogy még versenyző korában, ő is többször indult a tornán és volt nagy sikerben és nagy csalódásban is része, de ő se kezd – sajnos- anekdotázásba, mert már ott van Madár és Barcsa Lajos előtt az együttműködési megállapodás szövege, amit lelkesen alá is írnak, ünnepélyes keretek között. Az aláírások után, egymás tenyerébe csapnak, amit szabadon fotózhat egy ideig a sajtó.

Áttérhetnek a második napirendi pontra a Felnőtt Férfi Ökölvívó Magyar Bajnokságra. Tavaly óta ennek a versenynek már Papp László Felnőtt Férfi Ökölvívó Magyar Bajnokság egészen hivatalosan. Ifj. Balzsay Károly elmondja, hogy egyértelműen ez a legjelentősebb hazai versenyünk, amit hagyományosan mindig decemberben rendez meg a MÖSZ. Idén a csodálatosan szépen felújított és folyamatosan erősödő, szépülő, fejlődő Madárfészek Akadémián fognak megrendezni, december 5-e és december 8-a között. 5-én, 6-án, 7-én 15 órától kezdődnek a versenyek, a döntő napján, pénteken 17 órától fognak.

A verseny igazi célja, hogy az azonos súlycsoportban szereplő versenyzők között rangsort állítson fel. Idén rengeteg nevezés érkezett, mert 143 nevet adtak le eddig a versenyre, mint indítani kívánt versenyzőt. Persze tudják, hogy 10% általában sérülés, betegség vagy egyéb ok miatt nem fog eljönni, de ez a 143 már egy igen szép nevezési számnak mondható. Van olyan súlycsoport, ahol több mint 16 nevező van. Mivel súlycsoportonként maximum 16 versenyző indulhat, így sorrendet kell közöttük felállítani és csak a legeredményesebb 16 kaphat lehetőséget küzdelemre.

A szövetségi kapitány úgy látja, hogy két súlycsoportban lehet szerinte biztosra venni a győztes személyét. Az egyik ilyen tuti befutó Hámori Ádám, a másik pedig a Harcsa Zolika. A töbhbi súlycsoport nagyon nyitott, akár 4-5 személy is van, aki reálisan megnyerheti azokat, de nem lehet persze kizárni a nagy meglepetés lehetőségét sem.

Számára azért is fontos figyelni a küzdelmeket, mert ez a verseny és az ezen mutatott teljesítmény is nagy mértékben szerepet játszik abban, hogy eldönthesse, kiket lesz igazán érdemes menedzselni a 2020-as Olimpiára készülve.

Erdei Zsolt is nagyon örül, hogy ilyen szép számban érkeztek nevezések a versenyre, de ő belátható időn belül, ami azért nincs itt közvetlenül a nyakunkon, szeretné elérni, hogy 200 induló legyen legalább és ezek száma folyamatosan növekedjen majd dinamikusan.

Az is nagyon fontos lenne, hogy teltház várja a versenyzőket, mert ez adja egyrészt vissza az ökölvívás rangját a sportágak között, másrészt ez nagyon sokat segít a versenyzőknek is, amikor belépnek a ringbe.

Nagyon szeretné, ha minél több gyerek választaná újra sportágának az ökölvívást, mert erre szüksége van a sportágnak is, hogy minél több tehetség kerüljön felfedezésre, de hasznos a fiatalok nevelésében is, mert az ökölvívás sok olyan erkölcsi alapra tanítja meg a versenyzőit, amit azok később az életben is remekül tudnak alkalmazni, akár a sporton kívüli életük során is.

Elmondta, hogy a MÖSZ megoldott, hogy akik nem tudnak kijönni a helyszínre szurkolni, azok se maradnak le a küzdelmekről, mert minden versenynapot élőben adnak majd lifestream által ennek pontos elérhetőségét a MÖSZ oldalán fogják megtalálni.  www.boxing.hu Az M4 Sport, a döntőkről, késleltetve összefoglalót fog sugározni kb egy órában.

Ezzel a hivatalos része a sajtótájékoztatónak lezárult. Bár szabvány kérdés még elhangzott a média részéről, de ez volt az unalmasabb része a dolognak, az igazán érdekes, a finom kaja lett volna, amivel várták a média képviselőit, de sajnos a főnököm siettetése miatt azt nem várhattam meg, hogy megkóstoljam és beszámoljak róla, mert rohanni kellett haza, hogy ezt a cikket megírjam Önöknek. Mit meg nem teszek én hősiesen, áldozatkészen az Önök tájékoztatása, kiszolgálása érdekében!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook