2018. június 23. - Zoltán

Támaszpont a stadionban

2017. szeptember 10. Szerző: Szele Tamás
„A Béke vagy te, Sport...” - mondta Coubertin báró, aztán mostanra mikor igaza van, mikor nincs.


A szíriai fociválogatott sokat mesélhetne ennek az ellenkezőjéről. Mindenben volt része ennek a csapatnak, csak békében nem – a Hír24 kiváló írása sok megdöbbentő részletet világít meg, melyeknek fényében csak fejet tudunk hajtani a sportolók teljesítménye előtt.
Maga az írás itt olvasható. De mi, a Sport.Mindig is foglalkoztunk már nem egy alkalommal a lehetetlen helyzetbe kényszerült szír sportolók állapotaival. Szíria ugyanis nem egy egzotikus, távoli és barbár sziget volt a polgárháború előtt, hanem egy rendezett, működő állam, aminek voltak ugyan problémái – melyiknek nincsenek? - de a sportélet élénk volt és intézményes keretek között zajlott. Ez a struktúra omlott össze az első csapások alatt, de teljesen – Firas al-Khatib, az egyik legismertebb szír játékos például 2012-ben kijelentette, hogy míg Szíriában bárhol és bármilyen bombák hullanak, nem lép pályára. Most ugyan már játszik, de keserű szájízzel: ha nem tenné, akkor is ugyanannyian szeretnék és ugyanannyian utálnák, mint így, tehát a tiltakozása sokat nem használt... inkább pályára lépett az Irán elleni csoportmeccsen.
Az Asszad-rezsim és az Iszlám Állam valamiért nagyon szerette a stadionokat támaszpontnak használni, aminek harcászati értelme nem sok van: mire jó egy ekkora sík terület, ami ráadásul tökéletes légi célpont? Még tán a rakétavetőknek sem ideális felvonulási terep. Mindegy is, miért, de a stadionok egy részét a megszállók tették tönkre, másik részét az ostromlók, Szíriában alig maradt használható sportpálya. Damaszkuszban például volt idő, mikor az edzéseket a kölyökcsapat szó szerint az IS aknatüzében tartotta – később ők ki is jutottak egy olaszországi barátságos mérkőzésre, de csodával határos körülmények között. Az Asszad-rendszer mindenáron szerette volna demonstrálni, hogy a művészek és a sportolók a hívei, jóllehet ez nem teljesen volt így – de kötelezték a játékosokat, hogy vegyenek részt Asszad-párti tüntetéseken, vonuljanak a nem túl vonzó diktátor képével, viseljék a pólójukon a portréját. 
Hivatalosan persze ez tilos. A FIFA szigorúan tiltja a politika beavatkozását a nemzeti szövetségek ügyeibe, több válogatottat is eltiltott az elmúlt évtizedben ezen szabály alapján. De Szíria esete más. A FIFA álláspontja „tragikus körülményeket” említ, amelyek „messze túlmutatnak a sportügyek hatáskörén”. A szervezet közleményben tudatta, hogy „nincs kapacitása ellenőrizni az állításokat egy ilyen komplex kérdésben”. Fordítsuk le magyarra? „Srácok, semmit sem tudunk tenni értetek, de legalább nem is nagyon akarunk: mindenki vigyázzon a maga bőrére, ezek a katonák nem kecskebogyóval gurigáznak!”
Hogy a szír válogatott mindezen körülmények dacára – Ománban, Üzbegisztánban, Makaón, Serembanban játszott meccsekkel – de továbbjutott az ázsiai vb-selejtezők második csoportköréből, október 5-én és10-én Ausztráliával játszik selejtezőt, és ha onnan továbbjut, következhet a CONCACAF-zóna negyedik helyezettje – jelen állás szerint az Egyesült Államok. És a végső tét az oroszországi VB-re való kijutás.
Sok szerencsét a sorsüldözött válogatottnak: és kívánom, hogy Couberttin báró szavai váljanak valóra.
A Béke légy te, Sport.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook