2018. október 20. - Vendel

Taroltak a magyar erőemelők

2017. október 18. Szerző: Rózsa Misi
Idén Miskolc adott otthont a GPC világkupa október 6-8. között. A GPC Világkupa az erőemelők nagy tornája. Ezek azok a furcsa fiúk és lányok, akik attól lesznek nagyon boldogok, hogy eszméletlen nehéz súlyokat emelnek a magasba, majd ha sikerül, nagyon hangosat kiabálnak, és tényleg lepkét lehetne velük ilyen állapotukban fogadni.

 

A normális hétköznapi ember, már akkor elszomorodik, ha a Tescoból esetleg gyalog kell hazacipelnie egy karton ásványvizet, pedig egy karton ásványvíz súlyban hol van attól a tömegtől, amit ezek a versenyzők, minden külső kényszer nélkül felkapnak és emelgetnek. Ráadásul ezekből a súlyokból a büdös életbe nem készül fröccs sem.

Sokszor próbáltam már megfejteni az erőemelők titkát, de soha nem jött össze. Tőlük kérdezni teljesen felesleges, mert nem adnak logikus választ a kérdésre, csak csillogó szemekkel mesélnek arról, hogy Biharvarsányban, 12 kilóval nagyobbat emeltek, mint Monostor alsón. És amikor kérdezed, hogy ez miért jó, nem érti a kérdést és mivel baromi erős emberekről beszélünk, jobb nem feszegetni tovább a témát, mert akik ekkora súlyokat játszi könnyedséggel képesek magasba lökni, húzni, emelni , na, azok marha nagy pofonokat adnak. Néha az edzőik kisebb darabok, őket kicsit hosszabban lehet faggatni arról, hogy mi értelme is ennek az egésznek, aminek első látásra olyan túl sok értelme nincs. Az edzők mesélnek arról, hogy itt a versenyzők igazából nem is egymást győzik le, hanem saját magukat azzal, hogy saját határaikat feszegetve döntenek egyéni csúcsokat. Persze fontos a győzelem, fontos nagyobbat emelni, lökni, húzni, tolni, mint ami másoknak sikerül, de az igazi győzelem, ha mindig picit többet sikerül, mint előtte bármikor is.

Amikor először hallottam az erőemelő sportágról, meg kell, valljam, hogy szilárdan úgy gondoltam, hogy ez egy igen unalmas sportág, ami maximum annak adhat perverz örömöt, aki éppen küszködik a baromi nagy súlyok legyőzésével. Aztán az egyik erőemelő barátom addig erőszakoskodott velem, amíg nagy nehezen, de csakis az ő kedvére, kimentem egy ilyen erőemelő versenyre, élőben megtekinteni azt. Először azon csodálkoztam el, hogy egy idő után elkapott a versenyláz és elkezdtem nagyon szurkolni. Észre sem vettem, hogy mikor lettem unatkozó megjelentből, lelkes szurkoló. Aztán amikor megismertem magát a közeget, a rendkívül barátságos és kedves nagydarab mackó bácsikat és mackó néniket, akik a súlyokkal küzdenek, hamar be is lopták magukat a szívembe. És ebben a nyitott, befogadó közegben, nagyon hamar, nagyon jól kezdtem érezni magam és örültem, hogy ott lehettem, hogy megismerhettem ezt a színes és érdekes világot. Még arra is lehetőséget adtak, hogy úgymond könnyű súllyal próbára tegyem magam, de nagyon hülye ötlet volt bevállalnom, meg se tudtam mozdítani, amikor meg segítettek kicsit a kezembe adni, attól rettegtem, mindjárt agyon fog nyomni engem ez a vacak és könyörögtem szabadítsanak meg tőle, és amikor levették rólam, megint boldogságot éreztem.

Most a világkupán logikusan több nemzet sportolója jött el, hogy összemérjék egymással az erejüket. A magyarok csodát hajtottak végre, kiváló eredménnyel sikerült zárniuk.

Fekve nyomás: abszolút bajnok: Mészáros László 280kg

2. Oláh Ákos 237.5kg

3. Mészáros Dávid 237.5 kg

Női bajnok: Honorata Kaczorowska (Lengyelország) 67 kg testsúly 130 kg

Felhúzás abszolút eredmények:

Abszolút bajnok: Molnár Mihály 315 kg, 88 kg testsúly

2. Hely Kovács Zoltán 330kg (118 Kg testsúly)

3. Hely Zoltán Farkas 310kg 99 kg testsúly (Szlovákia)

Erőemelés abszolút bajnok: Fazekas Janos 841kg, 96 kg testsúly

2. Hely Bocz Tamás 870 kg, 112 kg testsúly

3. hely Czentye Péter 785 kg, 98 kg testsúly

Női bajnok: Jana Vaskova ( Szlovákia)

2. Hely: Lachmann Mirtill (Magyarország)

A verseny után a versenyzők ünnepelték a győzteseket és utána színes kavalkáddá alakultak át, a nemzetek barátságának jelképévé váltak. A sport közösséget épít, a sport embereket hoz össze, barátságokat alakít ki, és toleranciára, egymás tiszteletére nevel.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook