2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Teherán és a hölgyek

2018. május 26. Szerző: Szele Tamás
Szép hely, jó hely Teherán, énekelte Rátonyi Róbert a maga idejében, és ez már nagyon régen volt, ugyanis mostanság sem nem olyan szép, sem nem olyan jó, mint lehetne. Csakhogy ez politika, nem sport: igaz, az is részben politika, hogy Róháni elnök újra be akarja engedni a hölgyeket a stadionok lelátóira, akik elvben ki sincsenek tiltva, csak de.

 

Kicsit bonyolult, kérem, de hát Ázsiában vagyunk, ez a természetes. Arról van szó, miszerint Iránban 39 éve nem engedték be a nőket a stadionokba. A tilalmat az 1979-es iszlám forradalom után vezette be az ország vallási vezetése. Az ország befolyásos egyháza úgy véli, hogy a nőknek nincs helyük a futballstadionokban, ahol a férfiak annyira felhevülnek, hogy ilyenkor „útszéli szavakat” kiabálnak. Igen ám, de az idevágó törvényt nemrég már amúgy is hatályon kívül helyezték, csakhogy Iránban ez nem azt jelenti, hogy szabad a pálya, hanem azt, hogy vagy alkalmazzák, vagy nem, aszerint, ki hogy ítéli meg a helyzetet.

Maszumeh Ebtekar iráni alelnök például azt javasolta, alakítsanak ki külön szektorokat a nőknek vagy a családoknak az iráni stadionokban, hogy így vessenek véget a tilalomnak. Az egyház azonban elvetette ez utóbbi indítványt. Viszont az elmúlt hónapokban egyre többen tiltakoztak a nőket a stadionlátogatástól eltiltó rendelkezés ellen, különösen azután, hogy tavaly szeptemberben a 2018-as labdarúgó világbajnokság ázsiai selejtezősorozatában Irán Szíria csapatát fogadta Teheránban. A mérkőzésre a szíriai nőket beengedték, de az irániakat nem. A történteket később az iráni parlament sajnálatos és bántó megkülönböztetésnek minősítette.

Hát azért akad itt ellentmondás, ha jól látjuk: ezt akarja most feloldani Róháni elnök, aki közleményében hangoztatta, hogy nem kellene különbséget tenni nő és férfi között az iszlám vallásban, és ezért a nőket is be kellene engedni a sportrendezvényekre. A nyilatkozat szerint Róháni erről akkor beszélt, amikor iráni atlétákkal találkozott hivatalában. Hogy a sportrendezvényeknek mi közük az iszlám valláshoz, azt ulémák külön kutatócsoportja elemzi ezekben a percekben is, és nem sokra jut…

Kérem, nekem volna egy forradalmian új javaslatom. Abból indulok ki, hogy Európában a hölgyeket kizárólag akkor nem engedjük előre, ha vendéglátóipari üzemegységbe látogatunk velük, azért, mert valamikor gyakoriak voltak a verekedések, és nem ők kéne kapják ilyen esetben az első pofont. Aztán mostanság lám, alig van néha egy kis balhé, de a szokás megmaradt. (Bár lehet, én nem a megfelelő italméréseket látogatom).

Hát kérem, ahogy mi megtanultuk, hogy kocsmába nem verekedni jár az ember, úgy az iráni férfiak is megtanulhatnák, hogy meccsre nem káromkodni járunk.

Egyszerűbben: ne a hölgyeket tessék büntetni, hanem a káromkodókat.

Így is lehetne.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook