2019. május 26. - Evelin, Fülöp

A teheráni cipők

2018. június 14. Szerző: Szele Tamás
Ez nem egy mese lesz az Ezeregyéjszakából, bár az volna – de ha úgy is lenne, tanulságos a történet, ugyanis arról szól, mi történik szinte mindig, mikor a politika elkezdi szabályozni a sportot. Ezerszer megírtuk: semmi jó. Az a helyzet, hogy a perzsa válogatott játszhat mezítláb a világbajnokságon.

 

Mert hát papucsban mégis furcsa volna egy ilyen rangos sporteseményen megjelenni, a megszokott focicsukáikat pedig nem használhatják. No, de miért? Nagy annak a sora.

Ugyebár, az Egyesült Államok és Teherán összerúgták a port a nukleáris alku ügyében, részletezni nem érdemes ezeken a hasábokon, mert ez valóban politika, nem sport. Ebből az következett, hogy Trump elnök szigorú büntetéseket helyezett kilátásba minden olyan amerikai vállalat számára, amely kereskedni mer a valóban veszélyesen viselkedő perzsa állammal. Persze ez leginkább a csúcstechnológiára kéne vonatkozzon, volt már ilyen a történelem folyamán, lesz is még. De sajnos vonatkozik a futballcipőkre is. Ugyanis ha egy törvényt meghozunk, az általános, nincs kivétel: nem csak számítógépet tilos eladni az ayatollahok országának, hanem futballcipőt is.

Az ám, csakhogy a perzsa válogatott kifejezetten az egyik amerikai sportszergyártó cég cipőiben játszik. Ismerjük ugyan a cég nevét, de le nem írjuk, egyfelől, mert nem fizettek a reklámért, másfelől, meg ne is pereskedjenek. Maradjunk annyiban, hogy elég érdekes helyzet állt elő. Ugyanis az amerikai cég nem is szállíthat, tekintettel a saját anyagi érdekeire, és arra, hogy egy büntetést igazolnia kellene a részvényesei előtt. Egy német cég felajánlotta a segítségét, bár azok a cipők viszont nem lesznek megszokottak a perzsa játékosok számára, az edző pedig a FIFA-hoz fordult segítségért: azonban a szövetségnek közölnie kellett, hogy tagjaiközött nem szerepel semmiféle cég, így aztán tenni sem tud sokat az ügyben.

Időközben beindult a közösségi média is, a lelkes iráni drukkerek a megadott márkájú sportcipőket égetik videófelvételeken, esetleg a kukába hajigálják – hogy úgy fogalmazzunk, a negatív reklám is reklám, ha a cég fizetett volna nekik, akkor sem kaphatna nagyobb publicitást.

Az amerikai szervek kötik az ebet a karóhoz, az irániak szintén, a játékosok meg lassan kezdenek beletörődni abba, hogy másféle csukában játszanak majd, mint eddig.

Vagy mezítláb.

Ennek holnapig el kell dőlnie, ugyanis az irániak június 15-én játsszák első meccsüket a tornán, Szentpéterváron találkoznak Marokkó válogatottjával.

Hogy mezítláb vagy cipőben az még eldől. De azért van egy nagy szerencséjük.

Éspedig az, hogy a többi szerelésüket - a cipőn kívül - a már említett német cég szállította eddig is. Szóval gatyájuk, mezük, sportszáruk mindenképpen lesz.

Most tessék elképzelni, ha pucéran állnának ki.

Az már lehet, hogy kissé feltűnést keltene.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook