2019. március 21. - Benedek

Téli elmebajnokság

2017. február 2. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ahogy a nyolcvanas évek reklámja mondta, „a tél még sokáig tarthat. Sőt, lesz jövőre is.” Ez, mondhatni naptári tény, alapigazság, ami cáfolhatatlan, feltéve, ha a bolygó tengelye és pályája változatlan marad. Mindenkit megnyugtatnék: marad. Mármost mit műveljen a behavazott sportbarát télvíz idején? Amerikában az erre a válasz, hogy találjon ki extrém téli sportokat.

Ha belegondolunk, az elfogadott téli sportok is elég extrémek, hiszen lényegében arról szólnak, hogy a lábfejünkre kötözünk valamit, léceket vagy pengéket, aztán ezekkel elindulunk megoldani egy feladatot. Kivétel a curling, amihez ezzel szemben seprű kell, és akinek az nem extrém, annak üdvözlöm a türelmét. De ez még mindig nem elég. Lássuk, milyen új téli sportokat találtak ki mostanság Amerikában?

 

 

Skijoring. Isten bocsássa meg nekem, nehéz lefordítani a nevét, talán „vontatásos síakrobatika” lehetne rá a megfelelő magyar kifejezés. Olyan, mint a hagyományos síakrobatika, aminek gyakorlása során el szokták törni az emberek különböző csontjaikat. Az benne az extrém, hogy esetünkben a síelőt vontatja valami: ló, kutya, motoros szán, autó, terepmotor vagy rénszarvas. Coloradoban űzik, a balesetbiztosító társaságok legnagyobb örömére.
Városi kutyaszán. Bostonban, Chicagóban és New Yorkban rendeznek versenyeket ebben a sportágban, a hívei szerint ötvözi Jack London romantikáját a városi autóversenyek kockázatával. Tessék elképzelni, ahogy szembejön az Oktogonnál hat kutyafogat és ráfordul az Andrássy útra. Tömeges, összecsúszó koccanás garantálva.
Lapátszánkó. Mint a neve is mutatja, abból áll, hogy fogunk egy lapátot, ráülünk, megmarkoljuk a nyelét és próbálunk nem leesni róla a lejtő végéig. Olcsó sportág, csak a felmerülő kórházi költségek magasak.
Wyoming téli sportja a hókocsi-verseny – kétlovas fogatok vetélkednek befagyott tavak jegén-haván. A hajtókra kevésbé veszélyes, a lovakat pedig nem kérdezték, bár szerintem volna véleményük az ügyben.
Kunyhósí. A michigani Trenary nevezetes játéka, nem tudom, ki találta ki, de Darwin-díjat érdemelne. Kétfős csapatok építenek sítalpakra változatos anyagokból kunyhókat, majd ezekkel lecsúsznak egy hosszú lejtőn. Győz az, akinek a házikója is, a teste is egyben marad. Külön pontozzák a kreativitást.

De mi marad nekünk, európaiaknak? Tudok egy extrém sportot ami viszont Budapesten gyakori: megyek, elhányom a havat a gangról.

Van olyan extrém, mint bármelyik előbbi.

Érmet egyelőre nem osztanak benne.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook