2019. február 16. - Julianna, Lilla

Tenisz és illemtan

2018. április 10. Szerző: Szele tamás
Előre is elnézésüket kérem, ebben az írásban olyan szavak fognak szerepelni, amelyeket általában sem nyomtatásban, sem képernyőn nem használunk: sajnos azonban, ha tárgyilagosan be akarunk számolni a történtekről, rá kell fanyalodnunk a trágárságokra. Tulajdonképpen nem nekünk kéne szégyellnünk magunkat, hanem Garbine Muguruzának.

 

Ha már így beszélt az ellenfeléről, a mi Babos Tímeánkról. Tímea a volt világelső Garbine Muguruza ellen játszott a montereyi női tenisztorna vasárnapi döntőjében. Bár a magyar játékosé lett az első szett, győzni végül nem tudott. Babos remek kezdése mindenesetre látványosan kiborította a kétszeres Grand Slam-győztes spanyol hölgyet.

Ahogy az az alábbi videóban is látszik, a második játszmában egy térfelcserénél Muguruza edzői segítséget kapott Sam Sumyktól. A francia mester először azt kérdezte a nyilvánvalóan feszült tanítványától, hogy miben segíthet neki, majd azt tudakolta, hogy dühös-e valamiért Muguruza. A spanyol válaszai nem mindenhol hallatszanak tisztán a háttérzajtól, hiszen csak az edzője viselt mikrofont, de az jól érthető, hogy miután leszögezi, hogy nem dühös, az ex-világelső Babosra utalva azt is kijelenti, hogy „she’s a nobody”, azaz „ő egy senki”.

Sam Sumyk ezután arról próbálja meggyőzni Muguruzát, hogy a dühöngés helyett inkább teniszezzen, mert akkor sokkal jobb Babosnál, aztán megpróbál lelket önteni tanítványába: türelemre inti és azt javasolja, hogy mindig legyen agresszív. A döntő későbbi győztese azonban csak üveges tekintettel bámul előre, és durcásan hajtogatja, Babosról, hogy „ő egy senki, egy kibaszott senki” (ez 47:02-nél hallható a videóban). A szünet végén pedig a meccs kommentátora is elnézést kér azért, amiért a nem megfelelő nyelvezet esetleg a nézők számára is hallható volt a közvetítésben.

Hát kérem, azért így nem beszélünk az ellenfelünkről, főleg nem sportban. Azért igenis illik becsülni a riválist, tisztelni, hiszen hozzánk méltóak a képességei. De még a pályát, sőt, magát a sportot is tisztelni illik, már csak ezért sem káromkodunk ilyen minősíthetetlenül.

A tenisz csillagai között ugyan nem ritkák az indulatkitörések, Björn Borg az ütőket tördelte állandóan, ha ideges volt, Ilie Năstase inkább káromkodós, őt tavaly április 22-én a mamaiai Nagy Britannia-Románia teniszmérkőzésen eltávolították a pályáról, ugyanis durva szavakkal illette a bírót, és lekurvázta a magyar származású, bár angol színekben játszó Johanna Kontát. Sőt, ugyanígy minősítette a brit kapitányt, Anne Keothavongot is. Pár nappal előtte meg rasszista kijelentéseket tett Serena Williams születendő gyermekéről. Aztán igaz, hogy bocsánatot kért, de megkapta a büntetését is: hivatalos közlemény jelent meg arról, hogy a korábbi évekkel ellentétben Ilie Năstase számára nem tartanak fenn helyet a királyi páholyban a wimbledoni tenisztorna szervezői, később pedig már a Roland Garros szervezői is közölték: a valamikori csillag nemkívánatos az eseményen.

Egyszóval a durva Năstase megkapta a magáét – vajon mit kap majd Gabrine Muguruza és kitől?

Pláne, hogy egy finom spanyol donna sosem ragadtathatja el magát ennyire.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook