2019. január 18. - Piroska

Teniszcsoda

2017. szeptember 18. Szerző: Szele Tamás
Hölgyeim és uraim, rövid leszek, tömör és szerény: csoda történt a nagyar tenisszel, valódi, világra szóló csoda. Fucsovics Márton oroszlánkörmeit már ismerhettük, eleget nyújtogatta, mutogatta őket, de most hatalmasat csapott oda ellenfeleinek: a magyar Davis Kupa-válogatott az ő révén 22 évóta először feljutott a világcsoportba, a legjobb 16 közé.

 

Magyarország 3-1-re győzte le Oroszországot, miután Fucsovics Márton 3-0-ra nyert Karen Hacsanov ellen a Davis-kupa világcsoport osztályozóján. Az eredményt a Karen Hacsanov elleni játszma hozta meg: gigászok csatáztak ott, az orosz játékos 200 km/órás szervái valóságos nehéztüzérségként hatottak korábbi ellenfeleire, de az ügyesség, a technika most is meghozta eredményét. Az első szett sokáig így is zajlott, aztán 4:4-nél brékelt Fucsovics, de Hacsanov gyorsan vissza is vette, utána megint fogadóelőny volt Fucsovicsnál, aki aztán gyönyörűen szerválta ki a meccs első szettjét. A magyar játékos taktikája mindenki előtt világos volt, kivéve Hacsanovot: le akarta fárasztani hihetetlenül erős ellenfelét, majd finomabb technikájával, gyilkos tenyereseivel bevinni a pontokat – és ez a módszer bevált!

A második szett is kiválóan kezdődött. 2-2-ig a szokásos menetrend szerint mentek az adogatójátékok. Utána egy brék, majd újabb elvett adogatással három nyert gém egymás után, és máris a második szettgyőzelem kapujában állt a mi fiunk. Egy brék és egy jó adogatójáték után Hacsanov zárkózott, de a szervajáték megint jött Fucsovicsnak: egészen hihetetlen, de megint 2-0-ra vezetett egy top40-es teniszező ellen. Vasárnapra viszont mintha elfáradt volna az orosz versenyző: Fucsovics eképesztő labdáinak jó részére nem is mozdult. A harmadik szettben aztán Fucsovics rögtön az elején brékelt, és ezt az előnyt egészen a végéig sikerült megtartani, nem kellett mást tennie, csak hoznia az adogatásait és ő hozta is. Kissé fáradva, de óriási szívvel küzdött végig, Hacsanov az utolsó erőtartalékait  mozgósította, de ez is csak arra volt elég, hogy ne brékelje le újra Fucsovics. Ekkor rontott a magyar versenyző két labdát, amivel ellenfelét hamis nyugalomba ringatta – hiba volt Hacsanovnak megnyugodnia, a babéron nem pihenünk, mert Fucsovics zsinórban négy pontot szerzett, és így nem csak a gémet nyerte meg, hanem 6:4-re a szettet is, ezzel pedig 3-1-re a meccset. Avégeredmény tehát:
Magyarország-Oroszország 3-1

Fucsovics Márton-Karen Hacsanov 3-0 (7:5, 6:4, 6:4). 

Hát így történt, kérem. Így került a magyar csapat két évtized után újra a világcsoportba – csoda ez, de sokat kellett dolgozni rajta. Fucsovics maga minden álszerénységet félretéve nyilatkoztt az Indexnek:
„Hőstett volt valóban. Nagyrészt nekem is köszönhető volt, hogy nyertünk. Fáradt voltam egy picit, kicsit nehezen lendültem bele, de aztán átestem a holtponton, a második szett után éreztem, hogy ezt simán meg tudom nyerni. Mindig a következő meccset szerettük volna megnyerni, így jutottunk el idáig, és ez egy csodálatos érzés.”

Csodálatos bizony, köszönjük!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook