2022. január 21. - Ágnes

Teqball ezüstök

2018. október 15. Szerző: Szele Tamás
Kérem, mindig öröm magyar éremről beszámolni, ha kettő is van belőle, akkor még inkább: az már kicsit bonyolultabb kérdés, hogy milyen sportágban is szereztük ezt a két ezüstöt. Teqballban. Mi az a teqball? Asztalifutball, de nem úgy, mint a gombfoci, hanem úgy, mint az asztalitenisz. És egy homorú asztalon játsszák, de focilabdával.

 

El tetszettek képzelni? Nekem sem volt könnyű. Nos, ebben a különben magyar eredetű sportágban értünk el két ezüstöt vasárnap: egészen pontosan Sipos Árpád révén egyéniben, valamint Blázsovics Ádám és Bányik Csaba révén párosban zárult magyar ezüstéremmel a második teqball-világbajnokság a franciaországi Reimsben.

A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a 42 ország részvételével rendezett vb-n a magyar bajnok Sipos egyetlen vesztett meccsel jutott el a döntőig, amelyben 20-11, 20-15-re kikapott a román színekben versenyző Szécsi Barnától.

A párosoknál a végig bravúrosan játszó Blázsovics és Bányik a fináléban a montenegrói Bogdan Marojevic, Nikola Mitro duóval került szembe. A rendkívül izgalmas döntőt végül egy hajszállal, 20-19, 15-20, 22-20-ra nyerte meg az ellenfél.

A franciaországi világbajnokság volt a magyarok által feltalált teqball - az asztalon játszott futball - második pénzdíjas versenye, 100 ezer dollárt osztottak szét a legjobbak között.

Szép is volt, köszönjük is a győzelmeket a magyar versenyzőknek – de mégis, mi ez? Azon kívül, hogy asztali foci. Ahogy a vicc mondja: „Értem, hogy villamos, de mi hajtja?”

Lássunk pár szabályt.

A Teqball játszható a nagypályás futballban használt focilabdával, a hivatalos és ajánlott méret az 5-ös. A játékosok természetesen maguk is alkothatnak szabályokat, de a hivatalos Teqball szabályok is nagyon egyszerűek:

- a labdát maximum 3 érintéssel kell visszajuttatni az ellenfél térfelére

- az ellenfelet és az eszközt/asztalt nem lehet megérinteni

- egymás után ugyanazzal a testrésszel nem lehet megérinteni a labdát

- egy labdameneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a labdát az ellenfél oldalára közvetlenül egymás után

Ezek a szabályok teszik ezt a sportot látványossá, és profi futballcsapatok számára is hasznossá, akár edzési célokra is. A Teqball-t játszhatják ketten (egyéni), hárman (francia páros), négyen (páros), vagy többen is (a pingpongban forgóként ismert játékhoz hasonlóan).

Hát, érdekes keveréke ez sok mindennek, de mindenképpen jó örülni a magyar ezüstöknek.

Tömegsport azért egyhamar nem lesz belőle.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook