2019. február 20. - Aladár, Álmos

Terror a foci ellen?

2018. május 18. Szerző: Szele Tamás
Van az úgy, hogy egy hírt nem tud hova tenni az ember. Nem tudja, mert – akármilyen tapasztalt sajtómunkás is, akármennyit is tanult harminc év alatt a szakmában – legalább annyi érv szól a történet igazsága mellett, mint ellene. Most is ez a helyzet: dióhéjban annyiról lenne szó, hogy az orosz elhárítás állítólag a foci-vb időtartamára tervezett terrorakciókat hiúsított meg.

 

Ami bizony nem lehetetlen, habár... sok a habár. De lássuk, miről beszélünk. Tömeges őrizetbe vételekkel a labdarúgó-világbajnokság idején Moszkvában és Szentpéterváron végrehajtandó terrortámadásokat akadályozott meg a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - közölte szerdán online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda című orosz bulvárlap.

Az újság az FSZB-re hivatkozva azt írta, hogy az őrizetbe vett személyek közép-ázsiai országok állampolgárai, akik az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet utasításait követték. Elfogásukban szerepe volt az orosz, a tádzsik és a kirgiz belügyi szervek együttműködésének.

Bérelt lakásaik átkutatása során a szakszolgálatok nagy hatóerejű, roncsolóelemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket, detonátorokat, gépkarabélyokat, sorozatlövő pisztolyokat és kézigránátokat foglaltak le. A lap szerint a gyanúsítottak forgalmas helyeken elkövetett robbantásokkal akarták megakadályozni a szurkolók beutazását.

Ez bizony rosszul hangzik, csakhogy a hír folytatódik.

Oleg Sziromolotov hadseregtábornok, orosz külügyminiszter-helyettes pénteken arról számolt be, hogy az orosz biztonsági szolgálatok olyan terrorcsoportokat tettek ártalmatlanná, amelyek robbantásokat készültek végrehajtani Moszkvában az úgynevezett Halhatatlan Ezred Győzelem napi felvonulásán.

A „Halhatatlan Ezred” menetében - a második világháború veteránjainak portréját vivő hozzátartozók felvonulásán - május 9-én Moszkvában több mint egymillióan vettek részt. A menet élén haladt Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

Akkor most miről is van szó? A menetet akarták megzavarni a támadással vagy a foci-vb-t? Azt egy pillanatig sem kétlem, hogy az Iszlám Állam nagyon szívesen támadna a világ egyik legnagyobb sporteseményére, ahogy azt sem, hogy egy másféle parádét is megtámadna – de a kettő még csak nem is egy időben van, a díszmenet már lezajlott, zavarmentesen, a világbajnokság meg még csak várható.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ebben a helyzetben: annyit tanácsolnék, hogy aki kiutazik a labdarúgó világbajnokságra, nagyon vigyázzon magára. Lehet, hogy vigyáz rá az FSZB is, de azokkal meg jobb a békesség... ugyanis nem csak terrorelhárítással foglalkoznak, bárkit elküldenek egy szibériai társasutazásra, uránbányák látogatásával, ha nem tetszik nekik.

Tessék inkább tévén nézni azt a világbajnokságot, itthonról, ha lehet.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook