2018. szeptember 19. - Vilhelmina

Terror a foci ellen?

2018. május 18. Szerző: Szele Tamás
Van az úgy, hogy egy hírt nem tud hova tenni az ember. Nem tudja, mert – akármilyen tapasztalt sajtómunkás is, akármennyit is tanult harminc év alatt a szakmában – legalább annyi érv szól a történet igazsága mellett, mint ellene. Most is ez a helyzet: dióhéjban annyiról lenne szó, hogy az orosz elhárítás állítólag a foci-vb időtartamára tervezett terrorakciókat hiúsított meg.

 

Ami bizony nem lehetetlen, habár... sok a habár. De lássuk, miről beszélünk. Tömeges őrizetbe vételekkel a labdarúgó-világbajnokság idején Moszkvában és Szentpéterváron végrehajtandó terrortámadásokat akadályozott meg a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - közölte szerdán online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda című orosz bulvárlap.

Az újság az FSZB-re hivatkozva azt írta, hogy az őrizetbe vett személyek közép-ázsiai országok állampolgárai, akik az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet utasításait követték. Elfogásukban szerepe volt az orosz, a tádzsik és a kirgiz belügyi szervek együttműködésének.

Bérelt lakásaik átkutatása során a szakszolgálatok nagy hatóerejű, roncsolóelemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket, detonátorokat, gépkarabélyokat, sorozatlövő pisztolyokat és kézigránátokat foglaltak le. A lap szerint a gyanúsítottak forgalmas helyeken elkövetett robbantásokkal akarták megakadályozni a szurkolók beutazását.

Ez bizony rosszul hangzik, csakhogy a hír folytatódik.

Oleg Sziromolotov hadseregtábornok, orosz külügyminiszter-helyettes pénteken arról számolt be, hogy az orosz biztonsági szolgálatok olyan terrorcsoportokat tettek ártalmatlanná, amelyek robbantásokat készültek végrehajtani Moszkvában az úgynevezett Halhatatlan Ezred Győzelem napi felvonulásán.

A „Halhatatlan Ezred” menetében - a második világháború veteránjainak portréját vivő hozzátartozók felvonulásán - május 9-én Moszkvában több mint egymillióan vettek részt. A menet élén haladt Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

Akkor most miről is van szó? A menetet akarták megzavarni a támadással vagy a foci-vb-t? Azt egy pillanatig sem kétlem, hogy az Iszlám Állam nagyon szívesen támadna a világ egyik legnagyobb sporteseményére, ahogy azt sem, hogy egy másféle parádét is megtámadna – de a kettő még csak nem is egy időben van, a díszmenet már lezajlott, zavarmentesen, a világbajnokság meg még csak várható.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ebben a helyzetben: annyit tanácsolnék, hogy aki kiutazik a labdarúgó világbajnokságra, nagyon vigyázzon magára. Lehet, hogy vigyáz rá az FSZB is, de azokkal meg jobb a békesség... ugyanis nem csak terrorelhárítással foglalkoznak, bárkit elküldenek egy szibériai társasutazásra, uránbányák látogatásával, ha nem tetszik nekik.

Tessék inkább tévén nézni azt a világbajnokságot, itthonról, ha lehet.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Bényei csapolt sörrel és lepcsákkal

2018-ban már második alkalmához ért a Colopast jótékonysági futóverseny, amely ezúttal a versennyel az Egyenlő Esélyért Egyesületet támogatta. A cég, a teljesen nevezésből befolyó díj összegét ajánlotta fel az egyesület anyagi támogatására. Mivel a versenyen jóval több mint 300 induló volt, elég szép összeget sikerült ebből összegyűjteni és a nemes cél érdekére fordítani. Az indulók mellett többen vettek támogatói jegyeket is, amik szintén az egyesületet segítették.

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook