2018. december 15. - Valér

Tiszavidéki Vegyi Kombinát Sport Club

2018. február 14. Szerző: Rózsa Misi
Tiszaújváros azon települések egyike, amelyben viszonylag későn indult be a labdarúgó élet. Igaz már a 60-as évek előtt is volt labdarúgás a környéken, hiszen a Tiszaszederkény csapata volt ebben az első fecske, amely 1960-ban a TVK csapatában, aminek akkor Tiszavidéki Vegyi Kombinát Sport Club (TVK SC) volt a neve.

 

1963-ban a Tiszapalkonyai Vasas is beolvadt a TVK SC-be és ez az egyesülés azt eredményezte, hogy a klub lehetőséget kapott arra, hogy induljon a Borsod megyei első osztályban. Érdekessége volt, hogy Tiszaszederkényi Munkás Testedző Kör néven indultak akkor a bajnokságban. 1967-ben mindig a középmezőnyben tudtak végezni, ekkor döntött úgy az egyesület vezetősége, hogy szeretnének magasabb osztályba lépni, szeretnének eredményesebb csapatot felépíteni. Ennek érdekét szolgálta az is, hogy a Budapesti Honvéd egykori legendás játékosát, Bányai Nándort szerződtették le edzőnek, akivel több komoly NB1-es rutinnal bíró játékos is érkezett a csapathoz. Azt hiszem elegendő Káposzta János, Taskó Lukács, Toperczer Tibor, Széles Ferenc, Heindrich József, Breuer Lajos nevét említeni ahhoz, hogy olvasóink lássák, nem kispályás focisták érkeztek valóban a csapathoz.

Nagyon gyorsan jöttek a sikerek, hiszen könnyedén megnyerték a megyei bajnokságot, majd újoncként azonnal sikerült az NBIII bajnoki címét is megszerezni és így rendkívül rövid idő alatt elértek az NBII mezőnyébe.

1970-ben amikor Tiszaújvárost átnevezték Lenin 100. születésnapján Leninvárossá, a csapat neve is megváltozott, Leninvárosi MTK (LMTK) lett az új nevük. A csapat ingázott az NBII és az NBIII között. Egy búcsúmérkőzés során még az a dicsőség is érte őket, hogy az akkori idők egyik legjobb csapatát, az Újpestet is nagy harcban 1-0-ra le tudták győzni. 1980-ban Olefin SC néven szerepelt a klub, de itt nagyon erősen visszaestek a régi sikeres szerepléseikhez képest.

A Magyar Népköztársaság Kupájában, több esetben is viszont sikerült kifejezetten jól szerepelniük. A 80-as években több első osztályban szereplő  csapatot is sikerült búcsúztatniuk a Kupából, itt a legnagyobb sikerük az volt, amikor 1984-ben eljutottak a Magyar Kupa elődöntőjének előszobájáig, ahol viszont a Mágus Verebes József vezetésével játszó Rába ETO kiverte őket az elődöntőbe jutás lehetőségéből.

A rendszerváltás után 1993-ban a nagy vállalat csapatából a város csapatává alakult át az egyesület. A Tiszaújvárosi SC nevet vették fel. 3 év múlva már elkönyvelhették első igazi sikerüket ezen a néven, amikor megnyerték az NBIII Tisza csoportját, amivel kivívta magának a jogot arra, hogy osztályozót játszhasson azért, hogy bekerülhessen az NB1 B-be. Ez sikerült is neki, a Kiskörösi FC legyőzésével. 98-99-ben voltak igazán a csúcson, amikor 6. helyen sikerült végezniük a másodosztály küzdelemi során. De hiába állt nagyon össze akkor ez a csapat, hiába voltak szép reményei a súlyos anyagi problémák rányomták a szereplésre és a csapat lehetőségeire a bélyegüket. Ezek a gondok olyan jelentősek voltak, hogy az egyesület kénytelen volt eladni az NBIII indulási jogát, ami a Monor csapatához került.

2003-2004 között a legalsó osztályban voltak kénytelenek szerepelni Tiszaújváros Labdarúgásáért Egyesület néven. De a játékosok kitartása, tehetsége, a szakvezetés elszántsága elindította újra felfelé a csapatot. 2005-ben már ismét FC Tiszaújváros néven megnyerték a körzeti bajnokságot, majd ezzel a lendülettel törve előre, a megyei II. és megyei I. osztályt is sikerült megnyerniük. 2008-ra már újra a Nemzeti Bajnokság III. vonalába értek fel, igaz innen egyszer kiestek a megye 1.be, de egy év után újra visszatértek és most is az NB III oszlopos tagjai közé sorolható a csapat.

A klub érdemei közé tartozik, hogy hiába szerepelt jellemzően alacsony osztályokban, kiváló utánpótlás nevelő műhelynek lehetett mindig elkönyvelni őket. Innen indult például Bodnár László, Pogány László és Nagy Norbert is.

A város vezetése eltökélte, hogy beáll a csapat mögé és minden lehetséges anyagi és erkölcsi segítséget megad számukra ahhoz, hogy sikeresen szerepelhessenek. Ma viszonylag stabil háttér áll a csapat mögött és a szurkolók is nagyon lelkesen kitartanak csapatuk mellett. 2013 óta Termálfürdő FC Tiszaújváros néven szerepel a csapat az NB III-as bajnokságban. Nagyon sokat köszönhet a csapat a megerősödésben és helyzete stabilizálásában Koleszár György vezetőedzőnek, aki felépítette tulajdonképpen ezt a csapatot.

Jelenleg a csapat mellett a vezetőedzői feladatokat Gerliczki Máté látja el.

Ebben a szezonban a csapat az NB III keleti csoportjában szerepel és a téli pihenő előtt a 11. helyen találhatóak. Eddig a bajnokság során 5 győzelmük volt, 3 esetben kellett osztozniuk a pontokon és 8 esetben szenvedtek el vereséget. Ezzel jelenleg 18 pontjuk van, ami 22 pont hátrányt jelent a jelenleg első helyen álló Monorral szemben. A bajnokság e csoportjában második helyen az ESMTK áll 36 ponttal, harmadik a Salgótarján 32 ponttal. De szerencsés esetben a Tiszaújváros akár egy győzelemmel is már a szoros középmezőny miatt, akár a 7. helyre is felléphet a bajnokság folytatásában. A csapat és a szurkolók már nagyon várják a szezon folytatását és bizakodóak abban, hogy nagyon szép tavasz fog ebben rájuk köszönteni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook