2022. december 2. - Melinda, Vivien

A torinói csata

2018. december 9. Szerző: Szele Tamás
Érdekes fejleményei vannak a FINA és az ISL között dúló úszóháborúnak. Érdekesek, ugyanis az világos volt, hogy a régi és az új nemzetközi úszószövetség nem lesz egymás szíve csücske, de arra senki sem gondolt, hogy már perbe is keverednek – ráadásul a keresetet pont a mi Hosszú Katinkánk nyújtja be.

 

A hír röviden arról szól, hogy Hosszú Katinka két amerikai úszótársával közösen beperelte a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséget, a FINA-t.
A háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis, valamint Andrew Michael és Tom Shields azért fordul jogorvoslathoz, mert a FINA nyomására az Olasz Úszó Szövetség végül lemondta a december 21-re tervezett torinói versenyét, amelyet a sportágat irányító szervezet nem ismert el, s többek között eltiltással fenyegette meg azokat a versenyzőket, akik az eseményen rajthoz állnak.
A sportolók két kaliforniai ügyvédi irodán keresztül adták be keresetüket, amiért szerintük a FINA megsértette az amerikai trösztellenes szabályokat.
„Mindig az volt a vágyam, hogy az úszást abba az irányba tereljem, ahol a versenyzők a partnerei az irányító szervezetnek, nem a bábjai” - idézte Hosszút a hivatalos beadvány.
Hosszú viszont keddtől a „FINA-szervezésű” rövidpályás világbajnokságon versenyez a kínai Hangcsou városában.

Ha érteni is szeretnénk, miről van szó, ne feledjük az előzményeket: az említett torinói verseny nem csak az új, nemrég létrejött és a FINA által el nem ismert ISL bemutatkozása lett volna, de teljesen más rendszer szerint is zajlott volna, mint az eddigiek. Úgy tervezték, hogy nyolc nemzetközi csapatot alakítanának 12-12 férfi és női versenyzővel. Az első két nap rövid pályán az összes úszószámban megküzdenének, majd a pontok alapján a négy legjobb csapat a következő két napon vívná meg a döntőt egymással. A mellúszás koronázatlan királya, Peaty egyenesen odáig ment, hogy elmondta, nagyon várja a viadalt, és teljes mellszélességgel kiáll az ötlet mellett, szerinte ez nagyon kell az úszósportnak.

Erre válaszul helyezte kilátásba a FINA az éves-kétéves eltiltásokat, amik abszurddá tették volna a nemzetközi úszósport összes eredményét a közeljövőben. Most a torinói csatát megnyerték ugyan, de a háborút nem, sőt, nagy hibát követtek el, ugyanis az eltiltásokkal való fenyegetések megsértették az Egyesült Államokban az 1890-es Sherman Trösztellenes Törvényt, tehát komoly alapja van Hosszú Katinkáék keresetének.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook