2018. június 23. - Zoltán

Történelmi pillanat

2017. június 7. Szerző: Rózsa Misi
Már azon is vita van a szakemberek között, hogy hogyan is kell a sportág nevét leírni. Vannak nyelvészek, akik határozottan állítják, hogy a dzsúdzsucu a helyes írásmódja. Mások a ju-jitcura esküsznek, megint mások jiu-jitsunak írják, vagy akik dzsiúdzsicunak.

 

És még ennél is több verziója terjedt el. Ez egy több száz év alatt kifejlődött japán harcművészeti forma. A szó jelentése, lágy művészetet takar. 

Magyarországra is elérkezett a Ju jitsu (nálunk így írják) és 1985-ben már megalakulhatott a sportág szakszövetsége is. Az első elnöke a közismert kelemen István volt, 2 danos Mester. A szakszövetségnek 30 dojoja van (edzőterem) és ezekben 700 versenyző szerepel. 

Sok versenyen indultak már magyarok is, de egészen mostanáig, a legmagasabb fokára a dobogónak nem sikerült felmászniuk. Most viszont a Bajna Jukában megrendezett Európa bajnokságon megtört a jég. 9 magyar versenyző indult a Bosznia-Hercegovinában megrendezett kontinensviadalon. És itt, Szekeres Ákos a 85 kg-os súlycsoportjában, földharcban megszerezte Magyarország első felnőtt Európa Bajnoki címét. 

Szekeres brazil jiu jitsu oktatással foglalkozik, saját edzőterme van. Több budapesti és törökbálinti óvodába, iskolába eljár gyerekeket oktatni a sportágra. A Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi egyetem elvégzése után szerzett edzői végzettséget. 

Az oktatás mellett maga is folyamatosan képzi magát. A ZR Team Hungary csapatában készül a versenyekre, Max Carvalho mester irányítása alatt. 8 éves kora óta foglalkozik küzdősportokkal, 2006 óta jiu jitsu versenyző. 

Az Európa bajnoki cím megszerzése hatalmas siker a magyar versenyzőnek, de hatalmas siker a Ju jitsu szövetségnek is. Szekeres Ákos ezzel a győzelemmel, sporttörténelmet írt elvitathatatlanul. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook