2019. június 16. - Jusztin

Történelmi siker a muaj thai Vb-n

2018. május 22. Szerző: Rózsa Misi
Spéth Norbert a versenyek történetében első magyarként beverekedte magát a döntőbe és ezüstig vitte.

 

A muaj thai közismertebb nevén thai boksz. Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet. Ebben a harcban, szabad használni a küzdelem során a kezet, a lábat, de a térdet és a könyököt is. Eredetileg minden védőfelszerelés nélkül vívták meg küzdelmeiket egymással a versenyzők, ma már szigorú szabályok kötik, a védőfelszerelések használatát. A versenyek abban is különböznek a karate és a kung-fu küzdelmeitől, hogy itt valóban tiszta erőből viszik be egymásnak a versenyzők a rúgásokat és ütéseket. Minden esetben mezítláb küzdenek meg egymással a versenyzők, és bokszkesztyűben küzdenek.

Az IFMA Vb-t idén Cancúnban rendezték meg a szervezők. Ez a város Mexikóban a Yucatán-félszigeten található, festői környezetben. Magyarországon is népszerű sportága a harcosoknak a muaj thai. Nemzetközi szinten is sikerült már értékelhető eredményeket elérnünk, de eddig soha ilyen jól még nem sikerült magyar csapatnak szerepelnie világbajnokságon, mint most Mexikóban.

Már az hatalmas eredménynek számít, hogy ifjabb Kurdy István és Nagy Ede a küzdelmek során a bronzéremig tudták verekedni magukat. De a legnagyobb sikert Spéth Norbert érte el, aki a versenyek történetében először, mint magyar, beverekedte magát kőkemény harcokon át a döntőbe. Itt a sportág egyik igazi legendájával, Dimitrij Varac-cal kellett megküzdenie az aranyéremért. Végig benne volt a két férfi küzdelmében, hogy magyar siker lehet a vége a döntő ütközetnek is. Aztán sajnos ez nem jött össze, mert végül a nagyobb rutin diadalmaskodott a fiatal titánnal szemben és Varac 30-27-re megnyerte küzdelmüket.

De az ezüst itt bizony felér számunkra az arany ragyogásával, a magyar fiú ezzel a sikerrel, történelmi eredményt ért el és le a kalappal előtte, de az egész csapat előtt is.

77 nemzet vett részt ezen a tornán. A magyar csapat 5 fővel indult és az éremtáblán a 22. helyet szerezték meg. Tegyük hozzá, hogy a magyar delegáció volt az egyik legkisebb létszámban induló csapat. Voltak itt olyan csapatok nem is kevesen, akik 20-25 fővel indultak a tornán. Ezt is mérlegelve a 22. hely kifejezetten elismerésre méltó szép helyezés. A győzelmi arányt vizsgáló táblázaton a magyar csapat az előkelő 8. helyet sikerült elérje. Összesen a  torna során 14 küzdelmet vívtak meg, ebből 9 esetben sikerült győzni az 5 vereség mellett. Szép munka volt, le a kalappal a versenyzők, és a versenyzőket felkészítő szakemberek előtt.

 

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook