2019. január 16. - Gusztáv

Tour de Röntgen

2018. március 21. Szerző: Szele Tamás
Kétségtelen, hogy valamit tenni kell. A rejtett motoros csalások terjedése és a tiltott szerek használata már magát a kerékpársportot veszélyezteti, úgy általánosságban: a doppingszereket ráadásul könnyebb kimutatni egy teszttel, mint a furfangos kis kínai motorokat, melyeknek használatát már mechanikai doppingnak nevezik.

 

No, de most fordul a világ. Jön a tökéletes ellenszer minden rejtett hajtómű kimutatására. Jön a röntgenkamion.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a három nagy körversenyen (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a Espana) és öt legnagyobb egynapos versenyen röntgent fog használni a kerékpárok átvilágítására, a vázakba épített rejtett motorok leleplezésére.

Az UCI szerdai sajtótájékoztatóján ismerteti majd a terv részleteit.  Az ellenőrzésről most annyit lehet tudni, hogy kamionokban helyezik majd el a röntgeneket. A versenyek végén oda kell majd bevinni a kerékpárokat. 

Várható volt, hogy erősödik a mechanikai dopping ellenőrzése, mert az új UCI-elnök, David Lappartient többször elmondta, kezelendő problémának tartja a rejtett motoros csalást, amire eddig azért nem túl sok bizonyítékot találtak a profi mezőnyben.

Eddig egy speciális tablettel és érzékelővel ellenőrizték a bringákat, de két Tour de France-on már hőkamerákat is használtak. 

Ha valakinek ismerős ez a jármű, az nem téved: ilyeneket alkalmaznak a határállomásokon a csempészáruk, főként a cigaretta kimutatására. Kiváló eszköz, bár javasolnám a nagyobb kihasználtság érdekében, hogy írják ki az oldalukra: „Rejtett motorok kimutatása, ugyanott egyben tüdőszűrés.”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook