2022. augusztus 14. - Marcell

A tragikus sorsú olimpikon-paralimpikon története

2018. március 4. Szerző: GKI
Halassy Olivér nevét, sokan, így az én, és a nálam fiatalabb generáció is, a róla elnevezett Újpesten működő sportközpont, és városi uszoda nevében ismeri. De ki is volt ő?

 

Ő volt az egész földkerekség első olyan sportolója, aki az épekkel versenyzett, hiszen akkor még nem volt paralimpia. Halassy 1909-ben, Újpesten látta meg a napvilágot, és mint akkoriban a legtöbb srác, ő is futball edzésekre járt, természetesen Újpestre, ami az ő szűkebb hazája volt. Aztán nyolc évesen, megpróbált fel ugrani egy mozgó villamosra, ami akkoriban normális módja volt az utazásnak, de olyan szerencsétlenül sikerült az ugrás, hogy a lépcsőről le csúszva, be esett a kerekek közé. A bal lábát térd alatt amputálni kellet. A balesete után azonban nagy elszántsággal, elkezdte látogatni a vízilabda, és úszó edzéseket, az Ute uszodájában. Az első pár évben, nem tűnt ki kortársai közül, mígnem 17 évesen, mindenkit meglepve, megnyerte a magyar folyamúszó bajnokságot. A 9 kilométeres távot olyan nagy fölénnyel nyerte, hogy akkor már lehetett tudni, ez a fiú bizony komoly tehetség és rendkívüli küzdő.

Aztán a nagy fordulópont 19 éves korában következett be, amikor az akkori szövetségi kapitány. Komjádi Béla beválogatta az 1928-ban tartott amszterdami olimpiai keretbe. Onnan ezüstéremmel tért haza vízilabda válogatottunk, amelynek tagja volt. Aztán jött az 1931-ben rendezett Európa bajnokság Párizsban. Itt lett korának igazi sztárja ez a remek sportember. Vízilabda válogatottunk a belgák ellen játszott, ahol Halassy szédületes formában szerepelt. Nagyon nagy szerepe volt az ő játékának, hiszen így tudták megvédeni az Európa bajnoki címüket. A mérkőzés után, a csapat a győzelmet ünnepelte, nem úgy mint Halassy, aki a mérkőzés után, rögtön indult az 1500 méteres gyorsúszóverseny döntőjére, mint versenyző. A futamot nagyon rossz körülmények közt rendezték, hiszen elkezdett zuhogni a jégeső. A kor akkori két favoritjának számító francia Jean Taris és az olasz Paolo Castalli voltak Halassy ellenfelei. A verseny rendkívül izgalmas volt, hiszen a fordulóknál Halassy nagy hátrányban volt fogyatékossága miatt, de az egyenesekben rendre verte vetélytársait. Azonban a végén a két nagy favorit leszakadt, és a mezőnytől ellépő Halassy egy másik kiváló olasszal küzdött az aranyéremért. Egy méterrel előbb ért be a célba, mint az olasz Giuseppe Perentin, így ebben a számban is Európa bajnok lett. Az akkori hírek alapján a kiváló magyar úszó, annyira elfáradt, hogy kézben vitték be az öltözőbe.  Az akkori közönség megőrült Halassy teljesítményéért, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a vízilabda bronzmeccsre visszaérkező Halassy-t úgy éltette a publikum, hogy a mérkőzést félbe kellet szakítani.  Eredményei tiszteletet parancsolnak, hiszen ezen felül, az 1932-es Los Angelesi, majd az 1938-ban rendezett Berlini olimpián is olimpiai bajnok lett vízilabdában. Sokszoros magyar és Európa bajnok lett úszásban is.

Harmincéves éves korában hagyta abba az aktív sportot, de ekkor sem vált el szeretett Újpesti környezetétől, hiszen az Újpesti Egyesült Izzónál dolgozott, majd kontroller állást kapott a városi számvevőségen. Családot alapított és három leánygyermek boldog édesapja lett. A világháborúban is példamutatásáról tett tanúbizonyságot, hiszen 1944-ben számos  zsidó származású volt sporttársát és barátját bújtatta. Olyannyira önzetlen ember volt, hogy az édesapjától örökölt vitézi gyűrűjét egy zsidó származású orvos barátjának adta, hogy az így tudja elhagyni az országot.

De hogy miért is volt tragikus a sorsa ennek a kiváló embernek? Hiszen őt a fogyatékossága nem, hogy nem zavarta, hanem egészen elképesztő erőt adott neki. Nos, a háború vége után, az akkori kormány többek közt őt is felkérte arra, hogy szervezze újra, a méltán híres úszósportunkat. 1946 szeptember 10.-én taxival szeretett volna eljutni az Úszó Szövetségbe. Innentől elég zavaros a történet. Az biztos, hogy akkori szovjet katonák megállították a taxit. A sofőrt és Halassyt kiszállították és mivel valószínű ellenállást tanúsítottak, lelőtték őket. Jellemző az akkori korra, hogy rabló gyilkosságot emlegettek, és a szovjet katonákról nem nagyon írt az akkori sajtó. Azonban a szemtanúk állítása, elég egyértelművé teszik ezt a tragikus napot. A taxit a szovjet elvtársak elvitték, napokkal később találták meg a kerekei nélkül. Az esetet szépen eltussolta az akkori kommunista rezsim. A sportoló családját, mint jóval később kiderült, megfenyegették, hogy jobb, ha hallgatnak. A tanúk is furcsa módon mind meghaltak, viszonylag rövid időn belül... Halassy Olivér temetésén több ezren vettek részt, Hajós Alfréd mondta a gyászbeszédet. Halassy Olivér, minden idők legjobb parasportolója, 37 évet élt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook