2019. február 19. - Zsuzsanna

Traktorral Moszkvába

2018. június 8. Szerző: Szele Tamás
Mi lenne méltóbb egy moszkvai úthoz, mint az, ha traktorral indul neki az ember? Méltóbb kevés, elvégre a szovhozok földjére megy Hubert Wirth, alkalmasabb viszont szinte bármi – tekintve az orosz úthálózat állapotát és az átlagsebességet. De a traktorkedvelő németet semmi sem rettenti, hetven éve dacára ezzel a géppel megy a foci-világbajnokságra.

 

Az igaz, hogy legalább ismeri a haszongépjárművet. Ő maga hetven éves, a Lanz Bulldog több, mint nyolcvan – 1936-ban gyártották. Induláskor tíz percig kell melegíteni az égőfejet egy villanykörtével, hogy rákezdje egyáltalán a kétütemű motor a dohogást, húsz kilométert tud óránként megtenni, és egyedül a hegyi utakat nem kedveli.

Mármost Hubert Wirth két dolgot imád, úgymint a focit és a traktorját, de annyira, hogy lakóhelyéről, a baden-württembergi Pforzheimből minden külföldi mérkőzésre traktorral jár. Volt már Gibraltárban, Párizsban, Lille-ben, mindenhol ezzel a kis sportos verdával, ami után kényelmi okokból saját készítésű, hordó alakú lakókocsit köt: van abban ágy, zuhanyozó, internetkapcsolat, televízió, sőt, a kerékpárját is magával viszi. Meg természetesen a kutyáját. Ha még egy sörgyárat is a traktor után kötne, el se kéne indulnia Württembergből.

Egyébként elég szépen teljesíti a több, mint 2500 kilométeres utat, most valahol Fehéroroszországban araszolgat, Yasen településnél, és ezek szerint képes magát tartani a tervéhez, miszerint a június 14-i nyitómeccs előtt megérkezik Moszkvába. Egy biztos: gyorshajtásért nem fogják megbírságolni.

Hát kérem, ez már nem egyszerű sportrajongás, ez valami összetettebb dolog, elvégre ha csak a foci érdekelné, puszta pénzkérdés lenne megvenni egy repülőjegyet, időben elindulni és kényelmesen megérkezni előző nap egy komfortos hotelbe.

Itt az is számít, hogy a maga módján jusson el a mérkőzés helyszínére, ő maga is tegyen valamit, fizikailag, kihívásokkal, nehézségekkel szálljon szembe, ezer vésszel, viharral és közlekedési rendőrrel...

Kérem szépen, lehet, hogy ez egy külön sport?

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook