2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Trump, a FIFA és a számtan

2018. június 13. Szerző: Szele Tamás
Minden és mindenki a holnap kezdődő foci-világbajnokságot várja, mással alig foglalkozik ilyenkor már az ember, megvizsgálja a hűtőt, a tévét, ha minden rendben, már csak várni kell – de a FIFA vezetése most nem ér rá a 2018-as VB-vel törődni. Nekik most azt kellett megszavazni, hol tartsák a 2026-ost.

 

Mindkét lehetőség mellett szóltak érvek. Marokkó már ötödjére pályázta meg a rendezés jogát, másrészt viszont, ha nem is szegény állam, de nem sorolható a leggazdagabbak közé. A riválisai – ugyanis az Egyesült Államok Kanadával és Mexikóval közösen pályázik – már aránytalanul jobban állnak pénzzel, befolyással, mindennel. Tulajdonképpen eldőltnek is lett volna tekinthető a kérdés, ha nem lett volna egy nagyon nagy akadálya a sportesemény megrendezésének. És ezt az akadályt Donald Trumpnak hívják.

Az amerikai elnök – ha félre is tesszük aktuális szembefordulását Kanadával, ugyanis annak nincs köze a sporthoz – mereven ragaszkodik két dologhoz. Az első a labdarúgó világbajnokság 2026-os rendezése, a második az ő egyenes kérésére megváltoztatott bevándorlási és beutazási szabályozás.

Hát, kérem: a kettő együtt nem fog menni, illetve kell hogy működjék majd valahogy. A vita ugyanis eldőlt: a közös amerikai pályázat 134 voksot kapott, míg Marokkó csak 65-öt, így 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezheti meg a vébét.

Ha 2026-ban a mostani szabályozás érvényben marad, nem csak a szurkolók többsége kell távol maradjon az Egyesült Államok pályáitól, de még a csapatok egy része is, márpedig ha politikai alapon korlátozzák a résztvevők számát, az bajnokság lehet, de világbajnokság semmiképpen sem. Trump elnök is érzi a helyzet ellentmondásos voltát, ezért levelet írt a FIFA illetékeseinek, amelyben nem kevesebbet állít, felsorolva az Egyesült Államokban rendezett korábbi világversenyeket, mint:

„Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok hasonlóan nyitott és ünnepélyes módon fogadja majd a 2026-os FIFA világbajnokságot, és hogy a világ minden országából származó sportolók, tisztviselők és rajongók megkülönböztetés nélkül be tudnak lépni az Egyesült Államokba.”

Hát, csak azt nem tudjuk, mitől olyan biztos?

Ugyanis az egy dolog, miszerint az Amerikai Egyesült Államok elnökének szava megbízható.

Csak éppen 2026-ra hiába ígér bármit is.

Ugyanis neki a második ciklusa – ha egyáltalán újraválasztják – le fog járni 2024-ben, harmadszor pedig az amerikai Alkotmány szerint nem lehet elnök (vagy ha mégis, az olyan körülményeket jelent, hogy minden fontos lesz, csak a foci nem).

Egyszóval, Trump most hiába lobbyzott.

Egy reménye lehet: az, hogy a FIFA vezetősége legalább annyira nem tud számolni, mint ahogy ő nem akar.

Csak sajnos tudnak…

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook