2018. október 20. - Vendel

A túlkoros óriás

2017. november 23. Szerző: Szele tamás
Az ember általában annyi idős, amennyi, kivéve a hölgyeket, mert ők annyi idősek, amennyit gondolnak magukról, és kész, kérdés nincs. Azonban mi a helyzet, ha egy legendás kosárlabdázóról derül ki, hogy jóval korosabban lépett pályára, mint azt bárki hitte volna? Szerintem ez csak növeli a dicsőségét.

 

Szóval, Manute Bolról van szó, az NBA legendás játékosáról, aki Szudánban született. Az nem világos, hogy Turaleiben vagy Gogrialban, de mindkét faluban legendásan magas emberek élnek, a fáraók és a szultánok is onnét toborozták a testőrségüket, mert az odavalósiak rendesen kinőttek az Isten markából, Manute Bol is 231 centiméteres volt. Szép, megtermett ember – de vajon hány éves lehetett?

Hát, ez kérdéses. Szudán modern kori történelme finoman szólva is viharos, az anyakönyvi hivatalok monoton rendszerességgel égtek le (minden egyébbel együtt), szóval csak a szóbeszédre hagyatkozhatunk. Manute azt mondta, hogy „a fehér emberek” elhagyták a születési anyakönyvi kivonatát, ő maga sem tudja, mennyi idős, de egykori csapattársa, Jayson Willams úgy meséli: „Manute hivatalosan 28 volt, amikor együtt játszottunk, azonban azt vallotta, hogy 35. Egyszer megláttam, hogy az arcán van néhány vágás, megkérdeztem tőle, hogy miért. Azt válaszolta, hogy mivel nem volt hivatalos irata és nem tudta, hány éves,ötévente fogott egy követ, amivel megvágta az arcát. Elállt a szavam, ilyet még nem hallottam, aztán megszámoltam a karcolásokat, amikből 11 volt. Ezek alapján Manute 55 éves volt, amikor az NBA-ben játszott!”

Hát, vagy igaz, vagy nem, de bizony elképzelhető. Két tőkéje volt Manute mesternek, a magassága és a tehetsége, bolond lett volna, ha nem használja ki, legfeljebb letagad pár évtizedet. De hogy csúszott át a hivatalok útvesztőin? Edzői segítséggel...
A jelenleg az Indiana Pacersnél játékosmegfigyelőként dolgozó Kevin Mackey az 1980-as években a Cleveland State egyetem vezetőedzője volt, és azt nyilatkozta Adam Zagoriának (SNY.tv), hogy ő találta ki Manute Bol születési dátumát. Mackey Amerikába utaztatta az afrikai centert, és elmondása szerint fogalma sem volt senkinek, hogy mikor született Bol, annak a srácnak se, aki Bollal együtt érkezett. A bevándorlási hivatal emberei ott voltak a Cleveland State irodájában, és nem találtak semmi kivetnivalót ebben, mert mind a csapatnak szurkoltak, rendszeresen jártak a meccsekre.

Márpedig Manute mester egyedi jelenség volt, igaz, a játék géniusza: de sajátos felfogásban játszott. A már említett Williams elmondása szerint a szudáni minden meccs előtt annyi sört ivott meg, amennyi csak belefért, sőt, szinte mindig ivott, magyarul az összecsapásokon állandóan részeg volt. Inkább megtanult hárompontost dobni, hogy ne kelljen verekednie a gyűrű alatt, 1993-ban volt olyan meccs, hogy egy félidő alatt hatot is berámolt. Azonban mindig is a védekezési kvalitásairól marad híres, azon belül is blokkjairól. Ő az NBA történetének egyetlen játékosa, aki több blokkot szerzett karrierje során, mint pontot.

1995-ben vonult vissza, miután folyamatos fájdalmakra, főként reumára panaszkodott és nem tudta folytatni a kosarazást. Politikai aktivista lett, majdnem az egész fizetését jótékony célokra fordította, ő pedig sosem élt luxusban. Csapattársai imádták, egyöntetűen emelték ki intellektusát, humorérzékét és hatalmas szívét. 2010. június 19-én hunyt el veseelégtelenségben, temetésén ezrek jelentek meg Szudánban.

Nem tudjuk tehát, fiatal volt-e vagy idős, józan, avagy részeg. De azt tudjuk, hogy ha a legendáknak akár csak a fele is igaz, a kosárlabda történetének egyik legérdekesebb egyénisége volt – és csak szeretettel lehet rá emlékezni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook