2018. október 20. - Vendel

Újabb csillagával szegényebb a labdarúgás

2017. december 19. Szerző: Rózsa Misi
Azt mondja magáról, hogy talán élete során arra a legbüszkébb, hogy hiába keresett rengeteg pénzt, hiába irányultak rá hosszú időn át reflektorok, hiába emelték piedesztálra és valósított meg olyan csodákat, amikre csak kevesen képesek, mégis meg tudott maradni a lelkében egy egyszerű brazil srácnak az utcákról.

 

Úgy hívják őt, hogy Ricardo Izecson dos Santos Leite. És világsztár. Most döbbenten néz a monitorjára a kedves olvasó, és azon mélázik, hogy vajon megbolondultam e teljesen így az ünnepek előtt, hogy egy ismeretlen fickó neve mellé írom le, hogy világsztár! Hiszen a világsztárokat általában ismerik, de a kedves olvasó, ha csak nem nagyon felkészült, ezt a nevet vélhetőleg még soha nem hallotta. Na, jó. Akkor fordítok, rajta és azt mondom, hogy Kaká! És milyen érdekes ugye, hogy a beceneve elhangzása után már felcsillan az olvasó szeme és pontosan tudja, hogy a világ egyik legjobb középpályás labdarúgójáról beszélünk.

1982-ben született Brazíliában. Brazíliavárosban. Mint minden brazil fiúgyerek, természetesen reggeltől estig rúgta az utcán a bőrt és megőrült a labdarúgásért. A Sao Paulo szurkolója volt a kisfiúcska, aki hatalmas megtiszteltetésnek vette, amikor a csapat felfedezte a tehetségét és itt kaphatott lehetőséget játékra. 19 évesen lett profi labdarúgó. Mélyen vallásos családban nőtt fel és a hit az ő életében is nagyon fontos szerepet tölt be ma is.

Az első szezonja során már 27 mérkőzésen léphetett pályára és 12 góllal mutatkozott be, valamint parádés teljesítménnyel a középpályán. Olyan természetes labdaérzéke van, ami nagyon keveseknek. Képes, ha kell a sportszerűség keretein belül – általában – agresszívan játszani, de képes nagyon finom, technikás játékra is. Jól lát a pályán, irányítónak is megfelelt sok esetben.

Várható volt, hogy ez a kiemelkedő tehetség, nem sokáig marad otthon. 2003-ban jöttek is érte sorra az európai klubok bejelentkezni, de végén a Milán lett a győztes, aki több mint 8 millió eurót fizetett azért, hogy megszerezhesse magának. Már az első szezonjában 30 mérkőzésen léphetett pályára és 10 parádés gól volt köthető a nevéhez. Jelentős szerepe volt abban, hogy a Milán megnyerhette a bajnokságot és az európai szuperkupát is.

2004-2005-ös szezonban már a BL legjobb középpályásának választották meg. 2007-ben lépett 200. alkalommal pályára a Milán játékosaként. Ebben az évben nyerte meg az aranylabdát is.

Úgy festett, hogy kirobbanthatatlan a Milánból, mert amikor a Manchester City 100 millió fontot kínált érte, a játékos és a klub vezetésének közös akarata volt, az ajánlat visszautasítása. Ezért amikor 2009-ben végül elment a Real Madridba játszani, az nagyon sokakat meglepett.

Itt érte őt egy hosszú sérülés, aminek következtében műteni is kellett és közel két évet kihagyott a játékban. De felépült és amikor újra pályára léphetett megint a csapat egyik legerősebb, legbiztosabb pontja lett. 2013-ban „hazatért” a Milán csapatához, amikor szabadon igazolható volt.

A válogatottban is letette a névjegyét. 92 mérkőzésen lépett pályára a nemzeti mezt viselve és 29 gólt szerzett csapatának. 2002-ben világbajnoki címet nyert meg, 2005-ben és 2009-ben a Konföderációs Kupát is elhódította csapatával.

És most hivatalos lett. Kaká nem lép többet tétmérkőzésen pályára, visszavonul a profi játékosi feladatoktól, végleg szögre akasztja a stoplist. Mivel képtelen lenne a foci nélkül létezni, nem szakít teljesen a labdarúgás világával, hanem szeretné a jövőben sportigazgatóként kipróbálni magát.

Emlékezzünk legendás góljaira és csodás játékára, amivel annyi örömöt szerzett nekünk a pályán. Kiváló játékos volt, nevét arany betűkkel írta be a labdarúgás nagy történelemkönyvébe. Sok sikert neki ezután is az életben és a labdarúgásban, váljék minden álma valóra, a fiatalok előtt örök példakép maradhat.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook