2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Újpest-Fradi, csak kicsit máshogy

2018. szeptember 9. Szerző: Rózsa Misi
Azt mondom Falco. Mi jut eszedbe kedves olvasó?

 

Lesz, aki azonnal azt fogja mondani erre, hogy ez valami madár, sólymok osztályába tartozó egyed akar lenni. De esetünkben ez nem megfejtés. Lesz, aki a fejéhez kap és azt mondja, hogy biztos a legendás osztrák énekesről akarok beszélni. De ő is tévedni fog. Megint más, a kevésbé ismert amerikai színésznő, Edie Falco nevét vágja rá. De tévesen teszi. És akkor jön Kovács úr, akinek eszébe jut, hogy ha egy sportlap oldalán olvassa ezt a szót, akkor nem is lehet másról szó, mint a Falco KC Szombathely legendás kosárlabdacsapatáról. És akkor felzúgnak a szirénák, elkezdenek ömleni a konfetti darabok Kovács úr fejére, megindul a tűzijáték, mert jó tippjével meg is nyerte a főnyereménynek mondott megfejtést.

Szombathelyen két sportág hozta igazán lázba mindig a lakosságot. A labdarúgás és a kosárlabda. A kosárlabdának meglepő módon, nagyobb szurkolótábora van, mint a labdarúgásuknak. Lelkesen szurkolnak a csapatnak a hazai pályán, de rendszeresen szép létszámban kísérik el, idegenbeli mérkőzéseikre is a fiúkat. A csapatot a II. Világháború után, 1949-ben alapították meg. Voltak a csapatnak kiemelkedően jó időszakai és voltak hullámvölgyei is, főleg amikor 1992-ig a nyolcvanas évektől a másodosztályba kényszerültek. De akkor jött Földi Sándor, aki felhozta a csapatot az élmezőnybe. Hogy ez megtörténhetett, abban oroszlánszerepe volt Gráczer György fanatizmusának is, aki mai napig a klub ügyvezetője. Ő nélküle nem is jöhetett volna létre a Falco. És ma is ő a lélek a gépezetben, ami viszi előre a dolgokat. Igaz a Falco csak egyszer, 2007-2008-as szezonban tudta megnyerni a bajnokságot, de 93 óta egy esetet leszámítva, mindig ott van a nyolc legjobb között. 1997-1998-ban a nemzetközi porondon is letette a névjegyét azzal, hogy megnyerte a Szuper Ligát. Otthon sárga, idegenben fekete mezben játszik a csapat. És nekik van az egyik legnagyobb szurkolótáboruk, ami nem mellékes.

Mondjuk, hogy melyik szurkolótábor a nagyobb és erősebb, arról nyilván a Körmend szurkolói heves vitába szállnának velem. Igaz az ő egyesületüket később, 1962-ben alapították, de több bajnoki címük van, mint a Falconak, mert háromszor is el tudták hódítani ezt a kupát. 1986-1987, 1995-1996, 2002-2003. Mindezek mellett 7 esetben került hozzájuk a kupagyőzelem is. És a körmendiek, azonnal azt is a fejemhez vágnák, hogy az ő csapatuk, mindig is az élvonalban szerepelt, onnan soha nem estek ki. A 3 bajnoki címük mellé 6 bajnoki ezüst és 7 bronzérem is társul. De a 7 kupagyőzelem mellett is fel tudnak sorolni gyorsan a kupában két ezüstérmet és 7 bronzérmet. Ők otthon piros feketében játszanak, idegenben, tiszta fehérben. És természetesen legnagyobb riválisuknak a Falcot nevezik meg, ha őszintén akarnak beszélni és persze kicsit ökölbe is szorul a kezük, ha említik. Ami Gráczer a Falconak, az Zsebe Ferenc a Körmendnek. A legendás játékos, amikor válságban volt a klub és az összeomlás is eljöhetett volna, akkor döntött úgy, hogy megvásárolja és ezzel meg is menti szeretett egyesületét. Ma is ő a tulajdonos, ügyvezető egy személyben, de a játékban is aktív szereplő.

Az Egis Körmend és a Falco olyanok a kosárlabdában, mint az Újpest és Ferencváros a labdarúgásban. Nem kedvelik egymást, nagy riválisai, de közben nagy tisztelői is egymásnak és az egymás ellen aratott győzelmeik képezik a szurkolók számára a szezon legnagyobb sikereit.

 

A Falco vezetőedzője a szlovén Gasper Okorn. A Körmend edzője is külföldi, a ciprusi Antonis Constantinides. Mindkét edző volt egykor játékos is, és mindkét edző saját hazájában nagy elismerésnek örvendő kiemelkedő szakember, akiket nemzetközileg is magasan jegyeznek.

A két nagy rivális, a tűz és a víz. De az ő rivalizálásuk, nagyon sokat tesz hozzá a magyar kosárlabda népszerűsítéséhez és bármilyen furcsa, de az eredményességéhez is. Mert ez a két csapat, végezzen aktuálisan bárhol is a bajnokságban, egyértelműen a bajnokság két legerősebb húzó csapata. És le a kalappal tényleg mindkét kemény szurkolótábor előtt is. Nekik is nagy szerepük van abban, hogy a Körmend-Falco párharcokat bármilyen felállásban, még azok is szívesen megtekintik, akiket alapvetően olyan nagyon a kosárlabda nem érdekel. És ez a két csapat körül rendszeresen történik valami érdekes, ezért az újságírók számára is két kiemelten fontos csapat az akikről beszélhetünk esetükben.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook