2018. június 21. - Alajos, Leila

Újra kell játszani

2017. szeptember 7. Szerző: Rózsa Misi
Nagyon sokszor fordul elő bajnokságokban, de nemzetközi mérkőzések során is, hogy nagyon súlyos játékvezetői hibák döntenek egy mérkőzés sorsáról. Sok olyan eset fordult már elő, amikor nagyon alaposan felmerült annak a gyanúja, hogy a játékvezető nem tévedésből hoz rossz döntést, hanem tudatosan. Ezt bizonyítani nem túl könnyű, de azért nem lenne lehetetlen.

 

Dél-Afrika a Világbajnokság D selejtezőcsoportjában játszott mérkőzést Szenegál ellen, 2016 novemberében. A játékvezető a mérkőzés 41. percében teljesen érthetetlen oknál fogva, 11-est ítélt a hazai csapatnak. Az esetnek köze nem volt a 11-eshez, de ugye a futballban ismerjük azt a közhelyet, hogy az a tizenegyes, amit a játékvezető megítél. Itt megítélte, Dél-Afrika élt az ajándékkal és értékesítette is az 11-est, amivel megnyerte a mérkőzést végül 2-1 arányban.

Szenegál csapata feljelentést tett a FIFA-nál - de a FIFA ellenőre is jelezte, jegyzőkönyvében, hogy gyanús eset történt -, ahol kivizsgálták az ügyet és megállapították, hogy bizony ebben az esetben csalt a játékvezető és jogtalan 11-esével jogtalan előnyhöz segítette Dél-Afrika csapatát és annyira látványos volt, hogy nem történt szabálytalanság, amiért 11-est kellett volna ítélni, hogy a játékvezetőt ezután örökre eltiltották a mérkőzésvezetéstől. És elrendelték, hogy törlik a pályán elért eredményt, és a mérkőzést a két csapatnak novemberben újra le kell majd játszania.

A játékvezető nem értve egyet a döntéssel a Nemzetkőzi Sportdöntőbírósághoz fordult, ahol kivizsgálták az ügyet nagyon aprólékosan és megerősítették a Fifa döntését. Joseph Lamptey soha többet nem fog mérkőzésen sípot venni a szájába, soha többet nem jelenhet meg mérkőzésen játékvezetőként, de asszisztensként sem.

Dél-Afrika jelenleg még ezzel a három pontjával is 4. vagyis utolsó helyen áll a selejtező csoportjában, míg Szenegál az elcsalt mérkőzés mellett 5 ponttal a harmadik helyen áll, de ha az újra játszott meccsen győzni tud, akkor az első helyre léphet előre.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook