2019. február 20. - Aladár, Álmos

Ünneprontók

2018. június 6. Szerző: Szele Tamás
Hát kérem, megtörtént, amit elképzelhetetlennek hittünk. Elmarad az izraeli-argentin barátságos mérkőzés.

 

A sporteseményen részt sem vevő Palesztin Futballszövetség előbb tiltakozott, majd fenyegetőzött, végül demonstrációkat szervezett a focimeccs ellen. Ha valaki azt kérdezné, mi köze ennek a labdarúgáshoz annak csak azt válaszolhatjuk: semmi.

Lionel Messi volt affér kulcsszereplője, őt külön exponálták, mert hajlandó lett volna Izraelben pályára lépni. Persze, nem őt támadták meg, személyesen az egy későbbi terv lehet, egyelőre csak az őt ábrázoló pólókat kellett volna máglyára vessék az összes muzulmán országokban az összes rajongói.

De hát miről is van szó?

Arról van szó, hogy létezik a Palesztin Futballszövetség, és ennek elnöke bizonyos Jibril Rajoub úr, aki lehet, hogy nagy sportkedvelő, de egyéb érdemei között csak annyit sorolhatunk fel, hogy egyben a Palesztin Olimpiai Bizottság elnöke is. Tevékenysége azonban nem szokványos, tehát nem azzal foglalkozik, amivel kéne, a játékosok menedzselésével, utánpótlás-neveléssel, sportlétesítményekkel, hanem láthatóan élete legfőbb célja, hogy minden izraeli sporteseményt és sportcsapatot gáncsoljon. A FIFA keretein belül például évek óta harcol az izraeli focicsapatok kizárásáért, azonban, mivel céljai és indokai politikaiak, és semmi közük a sporthoz, nem is ért el sikert.

Úgy tűnik, ez őt nem zavarja: most viszont nagyon haragos lehetett. Ugyanis június kilencedikén argentin-izraeli barátságos meccset játszottak volna Jeruzsálemben, ami iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott, a jegyek már a múlt héten elfogytak, fél óra alatt, nem is csoda: hiszen Messi is pályára lépett. Volna. Mármost Messi Rajoub úr véleménye szerint „a béke és szeretet képviselője ezen a világon” és ennek jegyében levelet írt neki. Abban arra szólította fel, hogy pályára ne lépjen, mert különben ez meg az lesz.

Messi természetesen válaszra sem méltatta: helyesen is tette, ő ugyanis futballista, nem politikus.

Rajoub nem adta fel, az argentin kormányhoz fordult, tiltanák el Messsit a játéktól. Mármost az argentin kormánynak – épp úgy, mint más kormányoknak – sok minden hatalmában áll, csak éppen a válogatott keret összetételéhez nincs semmi közük, így bele sem szólhatnak. Ők sem válaszoltak – ennyi erővel azt is kérhette volna tőlük, fordítsák meg az Iguazú-vízesést.

Miután senki sem állt szóba vele, hiszen maga a kérés is képtelenség volt, Rajoub a muzulmán világ sportrajongóihoz címezte nyílt levelét, égessék el mindannyian a Messit ábrázoló pólóikat.

Itt tartottunk tegnap délután, mikor is futótűzként nyargalt végig a hír a világsajtón: elmarad a mérkőzés. A Jerusalem Post és más izraeli lapok szerint az argentin játékosok annyi fenyegetést kaptak közösségi oldalaikon, hogy nem érzik magukat biztonságban, más források barcelonai és Buenos Aires-i Izrael-ellenes tüntetésekre hivatkoznak, az Izraeli Labdarúgó Szövetség pedig hivatalosan is panaszt tesz Gianni Infantino FIFA-elnöknél a barátságos meccs ellehetetlenítése miatt.

Akárhogy is légyen: tény, hogy elmarad a mérkőzés.

A barátságos mérkőzés.

A fociünnep, amire annyian készültek.

Talán, mert barátságos lett volna?

De elmarad, köszönhetően Jibril Rajoub ünneprontó politikai áskálódásának.

Lapunk kizárólag sporteseményekkel foglalkozik, és feltehetően egyébként sem tudnánk mi megoldani a közel-keleti kérdést, de annyit mondhatunk, minden sportkedvelő nevében, hogy a történtek végtelenül elkeserítőek.

Vegye már le a politika azt a mocskos mancsát a sportról!

Most.

Azonnal.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook