2018. október 20. - Vendel

Usain Bolt szobra

2017. december 9. Szerző: Szele Tamás
Ugye, mint tudjuk a rastafari egy kellemes vallás, melynek lényege, hogy ha lehet, ne tegyünk semmit, elmélkedjünk, vigyázzunk a környezetre, szívjunk sok gandzsát és kerüljük a Nagy Babilont. Mivel a Nagy Babilon pár ezer éve összeomlott, ezt úgyszólván könnyű megoldani, de most új rastafarit találtam, és van olyan jó, mint a régi.

 

Szóval az egész egy sajtóhibából ered. Marcus Garvey, aki korábban újságírással kereste a kenyerét, ahogy én is, épp messiást keresett nagy anyagi és szellemi nyomorában, és a kezébe akadt egy cikk, amiben félretördelték Hailé Szelasszié etióp négus nevét. Ugye, az ő neve Ras Tafari Makonnen volt, címe a Királyok Királya, az Urak Ura és Júda oroszlánja. Hát ennél jobb messiás nem is kell. Csak a tördelésben összecsúszott a név, és így lett Ras Tafariból rastafari. Maga a rasta-haj is egy rossz fotó miatt jött létre: az első világháborúban kevés etióp katona is részt vett, és az egyiküket olyan fotón ábrázolták, amin a lövészárok sarától összetapadt a haja. Így sikerült kitalálni a dreadlockot.

De ne szidjuk a rasta hitet, emberek százmilliói hisznek ennél nagyobb őrültségekben, a rasták legalább nem bántanak senkit. És azért csodákat adtak az emberi kultúrának, mint Bob Marley és – Usain Bolt.

Én, kérem, Usain Boltot javasolnám az új rastafarinak, ugyanis kedves, szerény, és valahogy nagyon lehet szeretni... Az ugyanis a helyzet, hogy a nyolcszoros olimpiai bajnok szobrot kapott Kingstonban, a jamaicai Nemzeti Stadion előtt. Ha valaki, ő megérdemelte. Különben Kingstonban kevés embernek van szobra.

A másik Bob Marley.

A nyári atlétikai világbajnokság után visszavonult Bolt szobrát már októberben le akarták leplezni, de a hurrikánszezon miatt elhalasztották az avatást december első vasárnapjára. A futót természetesen a „a to the world”, égre mutatós pózban ábrázolta a szobrász. Az avatáson Bolt azt mondta, nem hitte volna, hogy ilyen naggyá válik, és éppen annál a stadionnál lesz szobra, ahonnan elindult a karrierje. Instragramján szürreálisnak nevezte a helyzetet.

Hát, az is, de az elismerést megérdemli. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe videóüzenetben köszöntötte Boltot a szoboravatón. „Usain megváltoztatta a sportunk arculatát. Rendkívüli karrierje volt, ami jó példája lett a versenyképességnek, a különleges karakternek, a sportszerűségnek és a professzionalizmusnak. Mindez együtt tette őt globális szupersztárrá.”

Usain, megérdemelted, ne szerénykedj.

Javasolnék egy másik szobrot is, a narancslekvárnak.

Jah, Rastafari!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook