2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Úszócsaták

2018. november 17. Szerző: Szele Tamás
Kérem tisztelettel, hadijelentés következik, egyenesen az úszóháború lövészárkaiból: habár maga az is egy áldatlan állapot, hogy a nemzetközi úszósportot ilyen belvillongások tépázzák, kötelességünk beszámolni a FINA és az ISL közötti konfliktus minden fejleményéről, márpedig most fejlemény van, de nagyon. És fennforgás is.

 

Az ugyanis a helyzet, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Paolo Barelli, az olasz szövetség elnöke csütörtökön számolt be a döntésről, melynek a hátterében az áll, hogy a FINA nem ismerte el a sorozatot, és szankciókat, eltiltást helyezett kilátásba azokkal az úszókkal szemben, akik vízbe ugranak.
Barelli hozzátette, azért fújták le az eseményt, mert nem szeretnék kockáztatni a sportolók pályafutását.
Korábbi hírek szerint a viadalon számos klasszis indult volna, többek között a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is jelezte, hogy a FINA tiltása ellenére ott lesz a versenyen.

Hogy az ISL rendezvénye miben is különbözött volna a megszokottaktól, azt már elemeztük korábbi írásunkban, azt pedig mindenki döntse el magának, hogy ebben az esetben az okosabb engedett-e – nem tisztünk ítéletet hozni ebben a helyzetben. Az viszont vitathatatlan tény, hogy Cseh Laci, akinek van némi köze a vizes sportokhoz, mérgesen fakadt ki, mikor erről kérdezték:

- Csak annyit tudok erre mondani, köszönöm a FINA-nak. Megoldás helyett ismét csak büntetni akart, és egy jó kezdeményezés útjába állt. Fordítva ülnek a lovon: nem mi vagyunk a FINA-ért, hanem ők vannak értünk. Ha mi versenyezni szeretnénk, akkor ők ne döntsenek másképp.

Van egy olyan érzésem, hogy ezzel még nem ért véget semmi, a helyzet nem oldódott meg, ellenkezőleg, tovább mérgesedett: a további fejleményeket figyelemmel kísérjük és megosztjuk olvasóinkkal.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook