2018. június 23. - Zoltán

Az úszók megbuktatták szövetségük vezetőjét

2017. szeptember 1. Szerző: Rózsa Misi
Dr. Bienerth Gusztáv úgy lett szoros küzdelemben a Magyar Úszószövetség elnöke, hogy mindenki tudta, hogy a legfontosabb szempont Gyárfás elmozdítása volt.

 

Bienerthet arrogánsnak, a szakmához keveset konyítónak mondták sokan a sportág berkein belül, de a megválasztása után megkapta egy időre a bizalmat, amit aztán nagyon gyorsan el is veszített.

Mindenki tudta, hogy az Ellenőrző testület elnöke és 6 elnökségi tag azért mondtak le hirtelen, hogy kiprovokálják ezzel a rendkívüli közgyűlés összehívásának lehetőségét, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a rövid időn belül, a hitelét teljesen elveszítő elnököt meg lehessen buktatni, le lehessen váltani. A lemondások és a közgyűlés közötti időszakban sokszor igyekeztek a különböző küldöttekre nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy ne szavazzanak majd Bienerth leváltása ellen. Nagyon úgy fest, hogy Bienerth is úgy gondolta, hogy képesek lesz megvédeni a székét, ezért nem ment önkéntes lemondással a rendkívüli közgyűlést megelőzni.

A közgyűlés úgy kezdődött, hogy az elnök úr hosszas szónoklatba fogott, részletesen beszélt arról, hogy az előző vezetés szerinte mennyi súlyos hibát követett el, mennyire rosszul volt vezetve a Szövetség, amit a Deloitte jelentésével igyekezett alátámasztani, akik a Szövetség auditálását végezték. Utána kitért arra, hogy rövid elnöksége alatt már milyen szép eredményeket ért el és most mennyivel szebb és jobb az úszóknak, ezért kéri szépen őket, hogy nekik is legyen minden nagyon szép, minden nagyon jó és legyenek természetesen mindennel megelégedve és hagyják őt meg elnöki székében, hiszen ő is tudja, hogy ez a közgyűlés róla szól, illetve arról, hogy tőle akarnak az úszók megszabadulni. De ezt nagyon rosszul tennék.

Aztán közölte, hogy természetesen a rendkívüli közgyűlést, majd ő fogja levezetni. Darnyi Tamás szót kért és közölte, hogy nagyon rossz ötletnek tartja, hogy a közgyűlést Bienerth vezesse és kéri válasszanak meg mást a levezetésre. Ezt erősítette meg Fábri György ügyvéd is. Bienerth megmakacsolta magát és mint egy dacos gyerek meg se hallotta ezeket a javaslatokat és folytatni akarta a közgyűlés levezetését. Csakhogy a közgyűlés tagjai ekkor mind felálltak, és hátat fordítottak az elnöklő elnöknek. Leglátványosabban ezt Darnyi Tamás, Wladár Sándor, Rózsa Norbert, Güttler Karcsi, vagyis az igazi legendák kezdték el és mindenki csatlakozott hozzájuk. Egymással beszélgettek, tapsoltak, belefojtva ezzel Bienerthbe a szót. Valljuk meg elég alaposan megszégyenítették és bolondot csináltak az elnök úrból.

Bienerth kénytelen volt engedni annak, hogy nem ő vezeti a közgyűlést, a tagok erre Sándor Eleket kérték fel. Bienerth maga volt az aki felajánlotta, hogy legyen bizalmi szavazás ellene. Na, tegyük gyorsan hozzá, hogy ha nem ajánlja ezt fel magától, akkor rákényszerítik, hogy ez történjen, hiszen ennek a közgyűlésnek valóban ez volt a célja. 151 igen szavazattal és 2 tartózkodás mellett fogadták el, hogy akkor itt most bizalmi szavazás fog következni.

Bienerth még megpróbálkozott azzal, hogy legyen majd titkos a szavazás, de ezt a javaslatát is lesöpörte a többség akarata. Ne legyen sunnyogás, legyen tiszta a játék.

Mielőtt a szavazásra került volna a sor, nagyon kemény kritikák tömege fogalmazódott meg az elnök személyével kapcsolatban, amiket minden esetben nagy elismerő, egyetértő moraj követett.

 

A szavazáson 141 küldött mondta azt, hogy nincs bizalma Bienerthbe és távozzon de azonnal. Ketten szavaztak arra, hogy maradjon elnök, az egyik szavazó ezek közül ő maga volt. 10-en tartózkodtak, tehát elmondhatjuk, hogy a magyar úszótársadalom elsöprő többsége rúgta fenékbe és távolította el az elnököt az elnöki székből.

Új elnököt most a közgyűlés nem választott. Arra majd szeptember 24-én kerül sor a rendes közgyűlésen és sokan már sejteni vélik, hogy az úszók Darnyit szeretnék ebben a pozícióban látni legszívesebben. Ellenőrző Testületet választottak most, ennek elnöke dr. Pozsgay Gábor lett.

Hogy mennyire volt megalapozott az, hogy a szövetség élére segített elnök alkalmatlan a feladatára vagy mennyire nem megalapozott, ezt leginkább az úszók és az úszás szakemberei tudhatják. De hogy egy elnököt ilyen hamar és ilyen határozottan kirúgjanak, arra nem nagyon emlékszem, hogy lett volna példa a magyar sportban. Bienerth tulajdonképpen rekorder lehet.

A leváltott elnök elfogadta legitimnek a közgyűlés döntését és nem kíván lépni semmit az ügyben. Reméljük az úszók megtalálják most már maguktól azt az embert, aki alkalmas a Szövetség vezetésére, és akinek irányában megvan a szükséges bizalom és tisztelet.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook