2018. június 25. - Vilmos

Ütközet a Balatonban

2017. július 22. Szerző: Szele Tamás
Jó lett volna azt írni a mai, 25 kilométeres nyíltvízi úszásról, hogy „megtört a jég a vizes VB-n”, jó lett volna, még ha képzavar is ez, de sajnos nem írhatjuk. Az eredmények ugyan jobbak az eddig megszokottaknál – bár a férfiaknál még semmi sem biztos, Gyurta Gergely ugyan hatodikként csapott a célba, de a hírek szerint valakit ki fognak zárni az élmezőnyből, lehet ő még ötödik is.

 

Nem így kezdődött ez, nagyon nem így: hét és fél kilométernél még a férfiaknál Gyurta Gergely a második, Rasovszky Kristóf a negyedik, a nőknél Olasz Anna a negyedik volt, de Sömenek Onon Kata sem hárt nagyon hátul, ő hetedikként versenyzett. Kilenc kilométernél Gyurta Dániel vette át a vezetést, mögötte Rasovszky a második helyen hasította a langy habokat, és a magyar szurkolótábor szíve elkezdett aritmiás tüneteket mutatni – igen, ezekben a pillanatokban lehetett hinni, hogy az első két helyen úszó srácok meg tudják legalább annyira őrizni a helyezésüket, hogy valami kerek, fémből készült tárgyról be lehessen számolni a végén, valami éremről... Azonban drukker tervez, Isten végez. Mikor a férfi mezőny a 6. kört fejezte be, vagyis 15 km-nél jártak, Gyurta és a Rasovszky a boly elején helyezkedett el, de már csak az 5. és 7. helyeken voltak. Egyre gyorsult a tempó, mikor a férfi mezőny utolérte a nőit.

És akkor történt valami.

Már 20 kilométerhez ért a férfi mezőny a 25 km-es távon. Mindkét magyar az élboly elején tempózott, Gyurta az 5. helyen kezdte a következő kört, de Rasovszky is pár másodpercre volt csak tőle a kilencedikként, mikor a férfi és női mezőny találkozása alkalmából az egyik érzékeny lelkű, finom sporttársnő úgy rúgta meg teste legérzékenyebb pontján, hogy – fel kellett adnia a versenyt. A magyar úszó annyit és akkorákat kapott, hogy orvosi ápolásra szorult. „Amikor utolértük a lányokat, akkor bunyóba keveredtem, majdnem egy teljes körön keresztül ütöttek-vágtak. Úgy éreztem, nem tudom folytatni, nagyon sajnálom, de ez most így sikerült” - mondta Rasovszky.

Ezzel az éremesélyeink jelentős részét is sikerült szó szerint kirúgni a vízből: Gyurta az utolsó ezer méterig tartotta a tempót az óriási hőségben, ám az első négyes fokozott iramát már nem bírta a hajrában, így 1:14.3 perc hátránnyal ért célba. A világbajnoki címet a francia Axel Reymond szerezte meg. A végső rangsor – amennyiben nem történik kizárás – tehát a  férfiaknál Reymond-Furlan-Drattcev, és Gyurta Gergely a hatodik vagy az ötödik. Ami nagyon szép eredmény és jó pontszerző pozíció, csak éppen nem dobogós helyezés.

A lányoknál is érdekesen alakult a finis: Ana Marcela Cunha címet védett 25 km-en, a holland Van Rouwendaal a második, az olasz Birdi a harmadik lett. Olasz Anna hatalmas hajrával küzdött a negyedik helyezésért, de mégsem sikerült megelőznie Grimaldit, ötödik lett... hát, így jártunk.

Szép lett volna legalább ma érmekről írni, lehetett is volna, csak nem lehet, ha nincsenek. A nap leghomályosabb pontja az, hogy mi vezette a sporttársnőt, aki szétrúgta Rasovszkyt? Hiszen nem azonos kategóriában versenyeztek, semmi előnye nem származott a sportszerűtlen viselkedésből (melyet a bírók különben nem is észleltek, így még egy figyelmeztetést sem kapott, azt sem tudjuk, kiről van szó). Lehet, nem is nézte, kit rúg, csak rúgott...

Sebaj, hölgyeim és uraim. Lesz nekünk még érmünk ezen a világbajnokságon, ígérem. Jönnek még úszószámok.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook