2019. január 16. - Gusztáv

Változások a FINA bizottságaiban

2017. szeptember 27.
Megváltozott az Európai Úszószövetség (LEN) tagjainak képviselete a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) bizottságában. A 17. FINA Világbajnokság ideje alatt, melyet Budapesten és Balatonfüreden rendeztek, a FINA július 29-én tette közzé különböző testületeinek összetételét, ez az összetétel változott meg a napokban.

 

A Magyarországon rendezett 17. FINA Világbajnokság rendkívül emlékezetesre sikeredett magyar szempontból. Elég csak a gondolni a fiúk bronzérmére 4x100 méteren, Cseh László sorozatban nyolcadik éremszerzésére, Milák Kristóf parádés ezüstjére, Hosszú Katinka sorozatban harmadik vb címére 200 vegyesen vagy az összességében negyedik világbajnoki aranyára 400m vegyesen, de a srácok ezüstérmét sem szabad feledni vízilabdában. A magyar sikerek viszont nem csak a vízben voltak nyomon követhetők. Sok esetben talán még fontosabb az a bizonyos siker a tárgyalóasztaloknál, bár ebből a közönség sokat nem vesz észre. Ugyanis a szabályváltoztatásokról, lebonyolításbeli különbségekről, új rendszerek kialakításáról, mind-mind a FINA bizottságaiban döntenek, ami a vizes sportokat illeti. A néző, szurkoló számára a legfontosabb döntéshozás, amit a "saját bőrén" is érezhet, a versenyek megrendezésének joga. Az idei évben bizonyossá vált, hogy Magyarország ad otthont a 2020-as "vizes" Eb-nek és a 2024-ben rendezendő rövidpályás úszó vb-nek is. Ezzel is mérhető a hazai sportdiplomácia ereje a vizes sportokban. Ez a következő döntések miatt, akár még erősödhet is.

Paolo Barelli, a LEN elnöke - aki Julio Maglione-val szemben a FINA elnöki tisztségéért folytatott párharcban alulmaradt 245-77 arányban – nehezményezi, hogy a LEN tagországai nem a sportban betöltött helyüknek és az elért eredményeknek megfelelőlen kaptak kellő számú helyet a FINA különböző bizottságaiban. Emiatt visszahívott öt, Olaszország által jelölt és bekerült bizottsági tagot. Példáját más európai ország nem követte.

Az olasz elnök döntése után Európa 64 helyett 59 fővel képviselteti magát a FINA bizottságokban. Az amerikai kontinens 63-mal, Ázsia 53-mal, Afrika 38-cal, Óceánia pedig 27 fővel vehet részt különböző döntéshozásokban.

Az európai országok közül a legtöbb bizottsági hellyel Magyarország és Spanyolország rendelkezik, ráadásul a magyar képviselőkhöz hozzájön még Gyárfás Tamás, a FINA végrehajtó bizottságának tagja.

A többi ország számai az alábbiak alapján alakultak: Hollandia 6; Oroszország 5; Nagy-Britannia, Németország: 4-4; Horvátország, Franciaország, Svájc: 3-3; Portugália, Románia, Törökország, Fehéroroszország: 2-2; Csehország, Finnország, Görögország, Izrael, Montenegró, Svédország, Ukrajna és a változtatások után Olaszország: 1-1. A többi európai tagállam nem képviseli magát a bizottságokban.

Gyárfás Tamás, egy másik szerepet is kapott, hiszen megkapta a FINA liaison feladatkört egyaránt.

Mindent kontinenst összevetve az Egyesült Államok 23 fővel képviselteti magát, míg Magyarország és Japán 8-8-cal.

A magyar sportdiplomaták:

Kemény Dénes, az Edzőbizottság elnök-helyettese
Csurka Gergely – Média Bizottság
Dr. Merkely Béla – Orvosbizottság
Molnár Tamás – Vízilabda Bizottság
Petrov Iván – Edzőbizottság
Dr. Salamon Ferenc – Masters Bizottság
Natalia Tarasova – Művészi Úszás Bizottság

Magyarország a különböző FINA bizottságokban immáron 8 fővel képviselteti magát a sportágak, szervezetek és az ország érdekében. Ez egy ritka sportdiplomáciai siker és hűen mutatja a magyar szakemberek elismerését az élet ezen szegmensében is. A 17. FINA Világbajnokság és a 17. FINA Masters Világbajnokság is kiváló példává vált a következő események rendezőinek és ahogy Dr. Julio C. Maglione, a FINA elnöke mondta: "Ez volt minden idők legjobb világbajnoksága". 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook