2019. január 16. - Gusztáv

Változások a vízben

2018. április 29. Szerző: Szele Tamás
Nem hidrológiai tanulmány következik, kérem, érdekesebb dolgokról lesz szó, meg sportosabbakról is: az a lényeg, hogy változik ám a vízilabda szabályzata, és ez bizony pont itt, Pesten dőlt el, a FINA nálunk rendezett, minapi világkonferenciáján. Ideje van a változásnak, kétségtelen – de lássuk pontosan, színről színre, mi zajlott ezen a rangos eseményen?

 

Négy éven belül másodszor rendezett világkonferenciát a vízilabdáról a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) - ezúttal Budapesten gyűltek össze a sportág szereplői, s a technikai bizottság tagjai 21 pontos szabálymódosító javaslatot terjesztettek elő.

A háromnapos eseményt követő sajtótájékoztatón Julio Maglione, a FINA elnöke közölte: a sportág jövőjét nagyban befolyásoló előadásokon és egyeztetéseken vannak túl. „Most ismét tettünk egy nagyon fontos lépést, hogy a vízilabda újra a modern kor követelményeinek megfelelő játék legyen” - közölte az elnök. Hozzátette: a sportág a legősibb csapatsport az olimpiák műsorán, így hatalmas értéket képvisel, de „haladnia kell a korral, reagálnia a kihívásokra.”
Cornel Marculescu ügyvezető igazgató kijelentette: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részéről meghívott főigazgató-helyettes, Pere Miro - maga is egykori vízilabdázó - budapesti előadásában egyértelművé tette, mik a NOB elvárásai az olimpiai sportágakkal kapcsolatban. „Minél több fiatal érdeklődését keltse fel, és a lehető legszélesebb körben terjedjen el a világon” - szögezte le Marculescu.
A konferencián előadóként szereplő, a sajtótájékoztatón a FINA edzőbizottságát képviselő Kemény Dénes - a magyar szövetség elnöke - elsősorban a 2014-es cancúni és a jelenlegi konferencia konklúzióit hasonlította össze. A magyar válogatottal korábban sorozatban három olimpián diadalmaskodó szövetségi kapitány elmondta: négy éve leginkább a sportág eladhatóságára, a marketingre helyezték a hangsúlyt, míg most körbejárták a szükséges szabálymódosítások kérdését, és konkrét javaslatok is születtek, melyek tesztelése hamarosan élesben is elkezdődik.
„A legfontosabb cél, hogy a felfrissített szabálykönyvben szereplő szabályokat következetesen alkalmazzák a játékvezetők, ne értelmezzék” - hangsúlyozta Kemény Dénes. Elmondta: egy sportágat a sztárokon keresztül lehet a leginkább eladni, a jelenlegi vízilabda viszont arról szól, hogyan próbálják meg ezeket a klasszisokat fizikailag elnyomni. „És ez ellen a játékvezetők nem igazán tudnak, hajlandóak tenni. Teljesen más irányba kell elmozdulnunk” - árulta el Kemény.

Hát körülbelül: nem ártana egy szabály, ami előírja, hogy az összes többi szabályt be kell tartani.

Máshol is kéne ilyen. No, de térjünk a tárgyra: mi változik?
A FINA vízilabda technikai bizottsága egy 21 pontból álló módosító csomagot tett le az asztalra, ennek elemeit tesztelik majd a különböző nyári versenyeken. Amelyik beválik, azt a decemberi kongresszuson jóváhagyják, és már ezek alapján játsszák majd jövőre a kvangdzsui világbajnokságot, valamint a 2020-as tokiói olimpiát.

Ezek közül a leglátványosabbak a jelenlegi 5 méteres vonal 6 méterre mozgatása - azaz szabaddobásból e mögül lehet gólt lőni -, innen végeznék el a büntetőt, amelynél lóbálhatna is a játékos, szöglet és kiállítás után pedig nem 30, hanem csak 20 másodperce lenne a labdát birtokló csapatnak a támadás befejezésére. Emellett teljesen felfrissítik, és a jelenlegi játék kívánalmaihoz igazítják a szabálytalanságokra vonatkozó, gyakorlatilag száz éve érintetlen pontokat, amitől azt remélik, hogy megszűnhet a jelenlegi, túlzottan is a fizikai párharcokra építő szemléletmód.

Ennek viszont valóban itt van az ideje. Alig pár napja viccelődtem azzal, hogy a szabadúszó újságírás az egyetlen vadvízi küzdősport, és ismerőseim azonnal megcáfolták: bizony, mostanáig a vízilabdát is annak lehetett tekinteni (a nyíltvízi úszást is, részben, ugyanis komoly csaták zajlanak a felszín alatt, de csobog a felszín, hallgat a mély).

Reméljük, az új szabálykönyv beválik – és be is fogják tartani.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook