2018. június 23. - Zoltán

Van, ahol van üzlet a fociban

2017. augusztus 12. Szerző: Rózsa Misi
Mondok egy számot: 222 millió euró. Magyar ember számára felfoghatatlanul nagy összeg. De emelem a tétet és lefordítom, hogy 222 millió euró az 67 milliárd 710 millió forint egészen pontosan.

 

Ennyi pénzt fizetett ki saját vagyonából, minden állami segítség nélkül a PSG azért, hogy megvásárolja klubja számára a Barcelonától Neymart. Ahol egy klub, nem költségvetési vagyis közpénzekből működve, meg tud venni ilyen hatalmas összegért egy az az egy darab játékost, akkor is ha az a világ egyik valóban legjobb játékosa, ott nem lehet mondani, hogy a labdarúgás ne lehetne sikeres üzlet ott, ahol ezt valóban jól is csinálják.   

Ha a profi labdarúgás, nemzetközi szinten sikeres üzlet lehet és semmi szüksége nincs arra, hogy az állam adófizetők milliárdjait vagy csak millióit fordítsa akár rá, akkor Magyarországon vajon ez miért nem működik? Több oka van ennek és egyszer érdemes is lesz ezt majd ezt a témát kivesézni. Az nagyon kevés válasznak, hogy na jó egy Franciaország, ahol PSG és Lyon színvonalú csapatok vannak nem szorul rá a köz segítségére, mert ott valóban nagy üzlet a foci maga, és lehet erre mondani Angliát, Spanyolországot, Olaszországot, Németországot és sok hasonló országot, ahol valóban nagyon erősek a bajnokságok, ahol valóban nagyon erős és nemzetközileg is ismert és sikeres csapatok játszanak ott ez könnyen megy. Csakhogy ezeknél lényegesen kisebb bajnokságokban is meg tudják oldani, hogy a foci üzlet legyen és ne az adófizetőket keljen lehúzni a működtetéséhez. Ok. Egy Neymar szintű játékost megvenni kis csapatok számára nem igen van lehetőség, de az már egy megint másik történet.

Igaz a dolog szépség hibája, hogy hiába került Neymar a PSG-hez, mert egyelőre nem léphet pályára. A franciák ezért a Barcát hibáztatják, mert az nem küldte meg a játszhatásához szükséges papírokat még a PSG számára. De a Barca közleményt adott ki, hogy ezeket a papírokat azért nem adták még ki, mert a 222 millió euróból eddig egy fillért sem kaptak, meg és amíg a pénz nem kerül a számlájukra, addig nem is lesznek hajlandóak kiadni egyetlen papírt sem a franciáknak, vagyis Neymar ugyan már a PSG-é, de egyelőre nem tudják még használni félelmetes tudását. 222 millió euró, az bizony rekord összegű kifizetés egy játékosért, nem kis pénz, nagy feltűnést is keltett, hogy megvették ennyiért is. Igaz egy Neymar a képességei alapján közép és hosszú távon, még ekkora összegért is megtérülő befektetés lehet.

Nagyon reméljük, a két klub meg tud egyezni egymással, rendeződnek az anyagi kérdések és újra örömmel nézhetjük majd a brazil csodát a pályán, amit a labdával művel.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook