2019. március 25. - Irén, Írisz

Van, amit nem lehet kivédeni

2018. szeptember 11. Szerző: Rózsa Misi
Őszinte vallomással kell kezdenem. Soha nem voltam, nem vagyok és nyilván nem is leszek a magam kék-fehér vérével a Ferencváros szurkolója. Miközben soha nem lelkesedtem a Ferencvárosért, elismeréssel és csodálattal adóztam kivételes képességű sportolóik előtt. Mert volt ezekből náluk nem is kevés. Nem megyek vissza Albert Flóriig, mert amikor még ő volt aktív én nem voltam sehol. Nálam már Nyilasi volt a legenda. De bizony nagy tisztelettel adóztam mindig is a Fradi talán legjobb kapusa, Géczi István tehetsége iránt. Amikor gyerekként megkaptam első műanyag gombfoci csapataimat, nálam rendre ő állt a kapuban, amikor barátaimmal gombfoci bajnokságot nyomtunk egymás ellen.

 

1944 március 16.-án született Sajóörösön. Az Egerben figyeltek fel rá a fővárosban, és hívták fel a Ferencvárosba játszani, amikor 18 éves volt. Nagyon hamar zöld-fehérré vált a szíve és örökre a Ferencváros mellett kötelezte el magát. 309 mérkőzésen védte a Ferencváros hálóját a góltól bajnoki mérkőzések során. Ezek során döbbenetes adat, hogy 101 mérkőzésen még gólt sem kapott. 306 gólt kapott összesen bajnoki mérkőzések során, ami a legjobb magyar kapus átlagot teszi neve mellé. 150 nemzetközi mérkőzés volt a háta mögött portásként. 42 egyéb hazai kupamérkőzésen számított csapat szilárd pontjának 1962 és 1975 között. 23 alkalommal állhatott a magyar válogatott kapujában. Ötszörös magyar bajnok. Kétszer volt tagja a kupagyőztes csapatuknak. Egyszeres Vásárvárosok kupája győztes és egyszer szerepelt itt a döntőben is a siker mellett. Tagja volt az 1974-75-ben Kupagyőztesek Európa Kupáján a döntőbe került csapatnak. Az UEFA kupában is eljutott az elődöntőig. Ő az egyetlen olyan magyar kapus, aki három nagy európai kupadöntőn is védhetett. Tagja lehetett válogatottként annak a csapatnak, akik az 1972- olimpián ezüstérmet szereztek Magyarországnak. 1974-ben a Ferencváros örökös bajnokának választották meg.

1975 és 1980 között ő volt a Ferencváros kapusiskolájának a vezetője, sok jó kapus került ki a kezei alól. 1978-tól a Ferencváros kapusedzője, a második csapat edzője lett. A sport mellett 1975-től, amikor aktív pályája véget ért, a Kertészeti és Élelmiszeripari egyetemen volt testnevelő tanár. 1985 és 1992 között a Testnevelési Tanszék vezetője volt, egyetemi docens. 1985 és 1990.  között egy rövid ideig országgyűlési képviselő is volt. Ő javasolta, hogy hozzanak létre Ifjúsági és Sportbizottságot, aminek meg is választották rögtön elnökének.

Életművét 1999-ben Centenáriumi Aranydiplomával ismerték el.

Egyszer már igen közel került a halálhoz. 1977-ben fiatal kapusokkal edzett, amikor egy felugrás után olyan súlyos sérülést szenvedett el, hogy többfontos belső szerve megsérült. Napokig lebegett élet és halál között, de ekkor erős szervezete győzni tudott és kivédte a Halál szemét is Géczi. Most szeptember 10-én sajnos már nem sikerült neki a bravúr, így élete 74 évében eltávozott örökre, most már odafent az Aranycsapat tagjaival rúghatja tovább a bőrt, mert hogy ott is a labdarúgással foglalkozik nagy lelkesen, abban egészen biztosak lehetünk. Jelentős és komoly sikereket felmutatni képes igazi sportembert veszített megint a társadalmunk és a világ labdarúgása. Nyugodjék békében, legyen könnyű neki a föld.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook