2022. január 21. - Ágnes

Vasember, svájci arany

2017. augusztus 26. Szerző: Szele Tamás
Vasember, vagyis Iron Man – másnak nem is nevezhetnénk Szőnyi Ferencet, aki augusztus 25-én, ráadásul a tulajdon születésnapján a svájci Buchsban megnyerte a Decaironman versenyt, ami a többihez képest tízszeres távú (van hússzoros is, olyant is nyert már). Ahogy spartathlonokat is futott már végig – a mi Szőnyi Ferencünk az emberi teljesítőképesség határait feszegeti.

 

A komáromi triatlonista a svájci Buchsban több mint egy hét alatt teljesítette a 38 kilométer úszásból, 1800 kilométer kerékpározásból és 422 kilométer futásból álló távot. Az időeredménye: 215 óra, 17 perc, 45 másodperc. 18 órán keresztül úszott egy medencében, ahonnan ötödikként szállt ki, majd ezután kezdte meg a 200 körös kerékpárpályát. Szőnyinek az úszás a leggyengébb száma, de kerékpárban és futásban az egyik legerősebb és legkitartóbb. Kerékpárban is sokat lépett előre, a második helyről kezdhette meg az üldözést. A Racemachine-nak is becézett Szőnyi előtt elég nagy előnye volt a brit David Clampnak, de a jó hajrásnak – egy ilyen távnál a hajrá bő  egynapos is lehet – számító magyar feldolgozta magát, és az utolsó nap már végig vezetve nyert. A 340 körös futásban 10-12 körös előnyt hozott össze, folyamatosan gyorsabb volt ellenfelénél – amint az Index beszámol a történtekről.

Csodálatos, emberfeletti teljesítmény – de nem váratlan.

Szőnyi ugyanis 2007 óta, mikor üstökösként tűnt fel a triatlon egén, szinte egyenletesen ívelő pályát mutat – mind magasabbra és magasabbra tör, már 2008-ban harmadik helyezett volt Mexikóban a hasonló tízszeres ironman versenyen, 2010-ben a Double Deca Ironmanen, szintén Mexikóban már első, a 2011-es Le Mans-i 24 órás kerékpárversenyen negyedik, de kétszer teljesítette a Spartathlont és a Race Across America-t is.

Vasember, másnak nem mondhatjuk.

Ráadásul most lett ötvenhárom éves, a magánéletben építési vállalkozó és négy gyermek édesapja. Ő az, aki valóban a sport szelleméért indul a versenyeken, akit a képességeinek próbára tétele sarkall, nem a díjakkal járó pénz.

Szép volt, Szőnyi úr, köszönjük – reméljük, még sok győzelmének örvendezhetünk!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook