2019. február 20. - Aladár, Álmos

Vélemény a lovakrul

2017. szeptember 24. Szerző: Szele Tamás
Hát, ilyenje már gróf Széchenyi Istvánnak is volt. Mármint véleménye a lovakrul. Kötet formájában közzé is tette, minek következtében megjelent a magyar lósport, mint olyan.

 

Mármost azóta sok minden történt, többek között lett Nemzeti Vágtánk is, jelen esetben akörül bonyolódnak az események. A kérdés alapvetően az, hogy mennyire soványak a lovak.

Ugyanis nyílt levél jelent meg a Facebookon ez ügyben, Falus Vera tollából, aki a Lendület Lovasiskola vezetőjeként valóban ért ezekhez a nemes állatokhoz. A levél eljutott az Indexhez is

http://index.hu/sport/2017/09/20/nemzeti_vagta_trukklovasok_allatkinzas_sovany_lo/

ahol megkezdődött az utóélete – és innentől kezd érdekessé válni a  helyzet. De hát lássuk, mit ír Falus Vera?
„Nem láttam a produkciótokat, nem is amiatt ragadtam billentyűzetet. A lovaitok kondíciója és ápoltsága az, ami még egy laikusnak is kiszúrta volna a szemét. Egy lovas társam azt mondta a képeket meglátva, hogy az ilyeneket már menteni szokták! Tehát az a kérdésem, hogy ezeket a csontsovány lovakat hogy van bátorságotok egyáltalán fölszerszámozni? Nemhogy ugrálni a csontjaikon?”
Írta pedig ezt Tóth Szilárdnak, aki a Győri Ördöglovas Iskolatanulóinak trükklovas számát vezette – márpedig Tóth úr is ért a lovakhoz, elismert lovas kaszkadőr. Ez eddig egy adott helyzet körüli vita volna, melynek tárgya, hogy soványak-e a lovak, avagy mégsem azok. Az Index fotói szerint túltápláltnak semmiképp sem mondhatóak. Azonban hallgattassék meg a másik fél is.
Megszólaltak az ügyben a Nemzeti Vágta szervezői. Szerintük az állatokkal nem volt semmi baj, „szigorú és sokrétű szabályok biztosítják azt, hogy csak egészséges állatok kerülhessenek be a programjukba.” A fotók szándékosan előnytelenül mutatták az állatokat. Mármint szerintük. 
Hát, már ez sem az igazi válasz, de legalább a lovakra vonatkozik. Nem pedig a sajtóra. Ott tévednek el, amikor megsértődnek:
„Az árt a Nemzeti Vágta megítélésének, hogy a produkciókról olyan vélemények jelennek meg, amelyek találgatásokra, vagy valamilyen általunk nem látott személyes ellentét megjelenítésére épülnek.”
Tisztelt hölgyeim és uraim, önök hozhatnak ítéletet ló, lovas, nyereg, zabla és kantár ügyében, amint a saját rendezvényük szervezésében is önök az illetékesek. 
Azonban a véleményeket nem befolyásolhatják. A vélemény a magyar jog – és sajtójog – szerint nem tényállítás, hanem vélekedés kifejtése, és mint ilyen, nem büntethető, még ha azt bárki károsnak is találja.
Arról lehet vitatkozni, hogy soványak voltak-e bizonyos lovak.
Arról azonban nem, lehet-e erről bárkinek is véleménye és azt kifejtheti-e nyilvánosan.
Maradjanak a lovaknál...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook