2018. október 20. - Vendel

Vihar után jöhet a nyugalom?

2017. szeptember 25. Szerző: Rózsa Misi
Vitathatatlan tény, hogy az úszás ma is Magyarország egyik húzó sportága. Látványos sikereket érnek el felnőtt és utánpótlás korú versenyzőink a nagy nemzetközi versenyeken.

 

Sajnos a hírek az utóbbi időkben nem kizárólag versenyzőink szép sikereiről szóltak, hanem a Magyar Úszószövetség körüli botrányok kavarták a leglátványosabb hullámokat. Valakiknek nagyon érdekében állt Gyárfás Tamás elmozdítása a szövetség éléről és ezért minden eszközt készek voltak bevetni ellene, nem nézve, kiket járatnak le, milyen károkat okoznak.

Végül Kiss László szövetségi kapitányt sikerült először megbuktatni, nem sokkal később Gyárfástól is megszabadultak. Ekkor állították az Úszószövetség élére a csodafegyvert, Dr. Bienerth Gusztávot. Hogy csodafegyver nem lett belőle, az hagyján, de nem is emlékszem rá, hogy sikerült-e valakinek egy Szövetség elnöki székében ilyen rövid időt eltöltenie. Talán ebben rekordot döntött. A szövetség tagjai nem értettek egyet az új elnök vezetési stílusával és a nagy többség úgy gondolta, az általa kijelölt irány is súlyosan téves. Éppen ezért, ahogy lapunk már beszámolt róla, egy rendkívüli közgyűlés során, megbuktatták az elnököt. Ezen a közgyűlésen úgy döntöttek, hogy akkor nem választanak újat maguknak, majd megteszik ezt szeptemberben a rendes közgyűlésen.

Voltak, akik már előre súgtak kicsit nekünk arról, hogy ez az új elnök választó közgyűlés se lesz viharok nélküli. Jönnek majd még visszalövések. A küldöttek nagy számban jelentek meg, több mint kétharmad jelen volt az eseményen. Eredetileg 5 jelölt pályázott az elnöki tisztségre. Czene Attila, Hornyák Viktor, Horváth Gergely Domonkos, Tóth István és Wladár Sándor. Czene egy nappal a közgyűlés előtt bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől. A közgyűlés levezető elnöke Sándor Elek volt. Az egyik jelölt, Tóth István azt kérte tőle, mielőtt elkezdődne érdemben a közgyűlés, azonnal mondják is ki annak feloszlatását, mert szerinte jogellenes volt annak az összehívása. Több jogász is volt a teremben és értetlenül fogadták, hogy miről beszél Tóth úr, amikor jogi szempontból a közgyűlés legitimitása ellen nem szólhat semmi. Olyan morbid közjáték is előfordult itt, hogy Hornyák Viktor „spontán” egy műanyag játékbilincset dobott a levezető elnök asztalára. Az is megérne egy külön misét, hogy vajon ha ez valóban spontán volt-e. Nyilván nem, hiszen mi a fenéért mászkál na az ember, zsebében egy műanyag bilinccsel… No, de mindenkinek jobb, ha ezt a szálat nem bontjuk le alaposabban.

Az eseményen jelen volt Szabó Tünde államtitkár, aki maga se látott semmi törvénysértőt a közgyűlés összehívásában, szerinte rendben volt ez és legitim, beszédével sikerült is lenyugtatnia a kedélyeket, ami után végre az érdemi munkával folytatódott. Azzal, ami a dolguk, azért, amiért összejöttek. Több tucat pontját megváltoztatták az alapszabályuknak. Tartalmas és érdemi kérdések kerültek ezzel kapcsolatban megvitatásra, normális hangnemben és módon.

Ezután kimehettek kicsit levegőzni, kávézni, pogácsát enni egy rövid szünet keretében, majd amikor visszatértek jött az igazán fontos kérdés, az elnök személyének megválasztása.

Hornyák Viktor és Tóth István, még a választás megkezdése előtt visszalépett a jelöltségtől, így két szereplősre csökkent az elnöki verseny, Wladár Sándor és Horváth Gergely Domonkos között. Csakhogy a jelölté válásról is a közgyűlésnek kellett döntenie és igen elsöprő többség döntött úgy, hogy Horváth Gergely Domokos jelöltségét nem támogatják. Így a végére Wladár Sándor egyedüli jelölt maradt, akit 143 igen, 1 tartózkodás és 5 ellenszavazat mellett mindent elsöprő többséggel választottak meg elnöküknek.

A főtitkár Batházi Tamás lett, alelnök a kiváló Turi György, általános alelnök Becsky András. Remeknek látszó elnökséget sikerült összehozni, amelynek tagjai:

Bodrogi Viktor, Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kovács Ottó, Markovics László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Rákosfalvi Zoltán, Rózsa Norbert, Szentpáli Gábor, Török Enikő, Verrasztó Zoltán lettek.

Wladár Sándor azonnal be is jelentette, hogy felkéri Darnyi Tamást úszó legendákat, hogy vállalja el munkáját segítve az elnöki tanácsadó szerepkörét, amit mindenki nagy örömére Darnyi el is vállalt.

Wladár Sándor megválasztása a lehető legjobb döntésnek látszik, amit a Magyar Úszószövetség ebben a helyzetben meghozhatott. Wladár sportolónak is kiváló volt és nem egy esetben már bizonyította, hogy vannak nagyon erős vezetői képességei és ő az, aki emberileg is maximálisan rendben van. Végre igazi szakemberekre építkező, erős és jó vezetés állhat ismét az úszósport élére, ami reméljük hamarosan az eredmények további javulásában is meg fog mutatkozni. A szakmai műhelyek felsóhajthatnak, a remény meg van arra, hogy minden segítség rendelkezésükre fog állni arra, hogy eredményes munkát végezhessenek. A magunk részéről biztosak vagyunk abban, hogy Wladár Sándor személye hosszú távra megoldást kínál az úszók, az úszósport problémáinak megfelelő kezelésére és személyében sikeres és kifejezetten eredményes elnöke lesz a sportágnak. Gratulálunk győzelméhez, a közgyűlés tagjainak pedig a bölcs döntésükhöz.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook