2019. február 20. - Aladár, Álmos

Világbajnoki biztonság

2018. június 7. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ami az idei futball-világbajnokságnál biztonságosabb, az már hazudik, csal és festi is magát. Olyan, de olyan biztonság lesz Oroszhonban, hogy már lassan attól tart az ember: lehet ennyire biztonságosan egyáltalán focizni? Tegnap két hír is érkezett ebben a tárgykörben, amiről azt hinné az ember, már nem lehet folytatni – de bizony, lehet…

 

Az első még viszonylag reális adatokat tartalmaz. Bár ezen is érezni a bizonyítási kényszert, de azért a szakszerűséget is: azt mondja a hír, az orosz rendőrség kész lesz szemet hunyni a szurkolók apró kihágásai fölött, viszont a súlyos szabálysértésekkel szemben keményen fel fog lépni a labdarúgó-világbajnokság idején - jelentette ki Anton Guszev rendőr vezérőrnagy, az orosz belügyminisztérium nemzetközi és sport-tömegrendezvények biztosításáért felelős osztálya vezetőjének első helyettese.

Közölte, hogy a kockázatos kategóriába sorolt mérkőzéseken - ezek között említette meg a házigazdák utolsó csoportmeccsét, a június 25-i szamarai orosz-uruguayi találkozót is - különleges biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. Mint mondta, az összecsapások potenciális helyszíneit biztosítani fogja a rendőrség.
Guszev szerint az orosz belügyminisztérium mintegy félszáz ország szakszolgálataival működik együtt a világbajnokság biztosítása érdekében. A mérkőzések helyszínein 35 ország biztonsági szerveinek mintegy 100 képviselője lesz jelen, köztük hat brit rendőr is.
A tábornok elmondta, hogy a taxisokat a rendőrség és a közlekedési tárca folyamatosan ellenőrzi és a viteldíjat túlszámlázó fuvarozók ellen büntetőeljárást fognak indítani.
Ezeknek az intézkedéseknek azért van realitása, mindenki látott már apró kihágást is, nagyot is, utcai összecsapást is, ha máshol nem, hát televízióban – és aki azt hiszi, túlszámlázó taxis nem létezik Oroszországban, az sürgősen ébredjen fel.

Ellenben mit mond Helmut Spahn, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) biztonsági főnöke? Egész érdekes dolgokat...

Spahn kiemelte, hogy Oroszország 1,4 milliárd eurót költött a 2014-es téli olimpia biztonságára, a futball-vb esetében pedig minden bizonnyal meghaladták ezt az összeget, mivel sokkal nagyobb kiterjedésű eseményről van szó. Hozzátette azt is, hogy az oroszok elvileg nagyon jól felkészültek a rendezésre, ő pedig elégedett az előkészületekkel.

A vb biztonságának garantálása érdekében negyvenezren jönnek a polgári védelemtől, tizennégyezren pedig a különféle őrző-védő szervezetektől, és ehhez társulnak még a rendőrök, nemzeti gárdisták, katonák és a titkosszolgálat munkatársai is, úgyhogy összességében több százezerre tehető a vb biztonságáért felelős személyek száma.

No, itt kezd elszaladni a lovacska... ez már nem biztonsági alakulat, ez már hadseregcsoport. Persze, hogy az, mint a továbbiakban láthatjuk: a terrorveszélyre is felkészültek az oroszok, csak Kalinyingrádnál egy rombolót, két fregattot, négy korvettet és két antiterrorista gyorsnaszádot állomásoztatnak, emellett pedig a légierő és a páncélosok is készenlétben állnak.

Tessék? Romboló, fregattok, korvettek, gyorsnaszádok? Légierő, páncélosok?

Ezeknek még terrorcselekmény esetén sincs semmi hasznuk, ha a flotta tűz alá veszi a stadiont, abból öt perc múlva csak egy kráter marad, semmi több. A légierőre már szükség sem lesz. Vagy a focipályán fog felvonulni ez a regatta? A páncélosok is?

És mindez Kalinyingrádban, lánykori nevén Königsbergben, a balti vizeken, ahol az állandó orosz flottatevékenység miatt már most is elég feszült a helyzet.

Kérem tisztelettel: ezt már nevezem biztonságnak. Hadiflotta, légierő, páncélosok, ez kell a mérkőzések biztosításához.

Biztonságnak mindenképpen nevezhetjük.

És csak remélni tudjuk, hogy világbajnokságnak is nevezhetjük majd.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook