2019. február 16. - Julianna, Lilla

Világbajnokság Csepelen?

2018. december 6. Szerző: Szele Tamás
Kérem, egyfelől nagyon, de nagyon örülhetünk, hiszen hatalmas megtiszteltetés érte fővárosunkat: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) december 4-i, monte-carlói döntése értelmében Budapest adhat otthont a 2023-as felnőtt atlétikai világbajnokságnak. Másrészt azonban kezdhetünk kicsit aggódni is: mert a rendezvénynek otthont adó stadion még sehol sincs.

 

Előre kell bocsátanunk, hogy minden valódi sportbarát őszintén örül ennek az eseménynek, a sportsajtó munkatársai még inkább, hiszen mikor van nekünk alkalmunk vagy pénzünk kiutazni egy atlétikai VB-re? Az a legszebb, ha csak Csepelre kell kimenni érte. Ebben az értelemben örömünnep számunkra a 2023-as sportesemény – csak jól sikerüljön. De lássuk a hírt magát.

A magyar főváros rendezheti az olimpia és a futball-vb utáni legnagyobb sporteseményt, döntött Monte Carlóban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa. Nem igazán nagy meglepetés, Budapestet hónapok óta a vb favoritjaként emlegették, az ellenfelei is elkoptak, de ekkora sportrendezvény még nem volt Magyarországon.

A Magyar Atlétikai Szövetség tavaly szeptemberben jelezte először, hogy szabadtéri világbajnokságot rendezne, és ez ügyben meg is kezdte már a tárgyalásokat az IAAF-fel. A vb ötletét természetesen a kormány is támogatta, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök többször elmondta, Budapestet sportfővárosnak szeretné tudni, ehhez pedig ide kell hozni a világversenyeket. Az atlétikai világbajnokság pedig az olimpia és a futball-világbajnokság után egyértelműen a legnépszerűbb és legnagyobb sportesemény.

Azonban a vb-hez egy dolog hiányzik nagyon: egy olyan stadion, amiben azt meg lehetne rendezni. A 2024-es olimpia tervei között szerepelt egy atlétikai stadion is, amit a Csepel-sziget északi csúcsára álmodtak meg. A kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is kitartott az ötlet mellett, az atlétikai stadion bekerült a Kemény Ferenc Programba, ami elvileg garantálja a megvalósulását. Elvileg. Az építészeti terveket már készítik, a Napur Architect Kft. 4,7 milliárdért vállalta a tervezést – hogy mennyi lesz a beruházás végső összege, az egyelőre nem ismert.

Drukkoljunk, sporttársak, mert az elmúlt években volt jó és volt rossz példa is nemzetközi sportesemények kapcsán a létesítményeinkkel kapcsolatban: a jó példa a vizes VB-volt, ahol – igaz, időnként az utolsó pillanatban, és kissé sajátosan – minden elkészült, habár a beruházások végösszegét azóta sem közölték a nyilvánossággal. De elkészültek a létesítmények, és hála az Égnek minden gond nélkül sikerült lebonyolítani a világbajnokságot.

A rossz példa a Maccabi Európa Játékokkal kapcsolatos: ezeket jövőre rendezik nálunk, de kissé kalandosan. Eredetileg ugyanis a játékokat a most épülő Kerepesi úti Sportparkban kívánták megrendezni, de az csak 2020-21-ben fog elkészülni, ezért új helyszínt kellett nekik találni. A legtöbb verseny így a Ludovika Akadémiára kerül. Fontos helyszínek lesznek még a Hajós Alfréd Sportuszoda, az MTK városmajori teniszpályái és röplabdacsarnoka, a Lantos Mihály Sporttelep futballpályái, valamint az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club. Egyszóval, a Maccabi Játékokat is megrendezzük – csak kissé szétszórtan. És ez majd rengeteg problémát okozhat.

A csepeli stadionra égető szükség volna, hiszen tavaly decemberben például már annyira rossz volt a helyzet, hogy – a BOK csarnok atlétikai pályájának felújítása miatt -  még világbajnokunk, Baji Balázs sem tudott megfelelő körülmények között edzeni. Ezt a csepeli létesítményt mindenképpen meg kell építeni, a magyar atlétika érdekében is.

Csak arra kérnénk az illetékeseket: most az egyszer tényleg időre készüljön el...

Nagyon kínos lenne lemondani egy világbajnokságot.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook