2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Világbajnokság Csepelen?

2018. december 6. Szerző: Szele Tamás
Kérem, egyfelől nagyon, de nagyon örülhetünk, hiszen hatalmas megtiszteltetés érte fővárosunkat: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) december 4-i, monte-carlói döntése értelmében Budapest adhat otthont a 2023-as felnőtt atlétikai világbajnokságnak. Másrészt azonban kezdhetünk kicsit aggódni is: mert a rendezvénynek otthont adó stadion még sehol sincs.

 

Előre kell bocsátanunk, hogy minden valódi sportbarát őszintén örül ennek az eseménynek, a sportsajtó munkatársai még inkább, hiszen mikor van nekünk alkalmunk vagy pénzünk kiutazni egy atlétikai VB-re? Az a legszebb, ha csak Csepelre kell kimenni érte. Ebben az értelemben örömünnep számunkra a 2023-as sportesemény – csak jól sikerüljön. De lássuk a hírt magát.

A magyar főváros rendezheti az olimpia és a futball-vb utáni legnagyobb sporteseményt, döntött Monte Carlóban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa. Nem igazán nagy meglepetés, Budapestet hónapok óta a vb favoritjaként emlegették, az ellenfelei is elkoptak, de ekkora sportrendezvény még nem volt Magyarországon.

A Magyar Atlétikai Szövetség tavaly szeptemberben jelezte először, hogy szabadtéri világbajnokságot rendezne, és ez ügyben meg is kezdte már a tárgyalásokat az IAAF-fel. A vb ötletét természetesen a kormány is támogatta, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök többször elmondta, Budapestet sportfővárosnak szeretné tudni, ehhez pedig ide kell hozni a világversenyeket. Az atlétikai világbajnokság pedig az olimpia és a futball-világbajnokság után egyértelműen a legnépszerűbb és legnagyobb sportesemény.

Azonban a vb-hez egy dolog hiányzik nagyon: egy olyan stadion, amiben azt meg lehetne rendezni. A 2024-es olimpia tervei között szerepelt egy atlétikai stadion is, amit a Csepel-sziget északi csúcsára álmodtak meg. A kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is kitartott az ötlet mellett, az atlétikai stadion bekerült a Kemény Ferenc Programba, ami elvileg garantálja a megvalósulását. Elvileg. Az építészeti terveket már készítik, a Napur Architect Kft. 4,7 milliárdért vállalta a tervezést – hogy mennyi lesz a beruházás végső összege, az egyelőre nem ismert.

Drukkoljunk, sporttársak, mert az elmúlt években volt jó és volt rossz példa is nemzetközi sportesemények kapcsán a létesítményeinkkel kapcsolatban: a jó példa a vizes VB-volt, ahol – igaz, időnként az utolsó pillanatban, és kissé sajátosan – minden elkészült, habár a beruházások végösszegét azóta sem közölték a nyilvánossággal. De elkészültek a létesítmények, és hála az Égnek minden gond nélkül sikerült lebonyolítani a világbajnokságot.

A rossz példa a Maccabi Európa Játékokkal kapcsolatos: ezeket jövőre rendezik nálunk, de kissé kalandosan. Eredetileg ugyanis a játékokat a most épülő Kerepesi úti Sportparkban kívánták megrendezni, de az csak 2020-21-ben fog elkészülni, ezért új helyszínt kellett nekik találni. A legtöbb verseny így a Ludovika Akadémiára kerül. Fontos helyszínek lesznek még a Hajós Alfréd Sportuszoda, az MTK városmajori teniszpályái és röplabdacsarnoka, a Lantos Mihály Sporttelep futballpályái, valamint az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club. Egyszóval, a Maccabi Játékokat is megrendezzük – csak kissé szétszórtan. És ez majd rengeteg problémát okozhat.

A csepeli stadionra égető szükség volna, hiszen tavaly decemberben például már annyira rossz volt a helyzet, hogy – a BOK csarnok atlétikai pályájának felújítása miatt -  még világbajnokunk, Baji Balázs sem tudott megfelelő körülmények között edzeni. Ezt a csepeli létesítményt mindenképpen meg kell építeni, a magyar atlétika érdekében is.

Csak arra kérnénk az illetékeseket: most az egyszer tényleg időre készüljön el...

Nagyon kínos lenne lemondani egy világbajnokságot.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook