2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Világverő íjászaink

2018. szeptember 6. Szerző: Szele Tamás
Közhely, hogy a lovaglás és az íjászat ősi magyar sport, a lovaglást most hagyjuk is, de az íjászatnak lehetne egy kicsit több nyilvánossága: ugyanis a minap csodálatos világrekordokat értek el versenyzőink, tehát okkal és joggal lehetünk rájuk büszkék. Ennek ellenére jó, ha pársoros hírben tudósított róluk a sajtó – de lássuk, miről is van szó.

 

Négy kategóriában döntötték meg a világrekordot a magyar íjászok az egyesült államokbeli Wendoverben megrendezett távolsági versenyen.

Mónus József elmondta: többek között amerikai, ausztrál, brit, francia és kanadai versenyzők vettek részt a rangos viadalon, amelynek egyetlen célja, hogy az adott kategóriában megdöntsék a világcsúcsot. Mónus József közölte: a nemzetközi szövetség (World Archery Federation) bírói által hitelesített mérés során 897,66 méterre lőtte a nyílvesszőjét, és így közel 25 méterrel döntötte meg a korábbi (873,26 m) csúcsot.

Mónusné Ruszin Anna 643,94 méterrel tartja az új világrekordot (a régi 619,49 m volt), míg kategóriájában Mónus László 747,59 méterrel (733,21 m), Prokaj Kiara pedig 578,5 méterrel (482,86 m) ért el új csúcsot.

Mónus úr esetben nem túl meglepő a világrekord – sokszoros bajnoka ő a távolsági íjászatnak, 2010 márciusában például akkor elért 508,74 méteres eredményével 784 éves rekordot döntött meg, erre duplázott rá 2012-ben a mongóliai Ergunban 653 méterrel, sőt, 2014-ben, szintén Wendoverben három nap alatt hat világcsúcsot állított fel.

Ezt koronázta meg a mostani, 897.66 méteres rekord.

Azt hiszem, elmondható, hogy Mónus úr már a sporteszköz lehetőségének határait ostromolja, de képességeit ismerve nem lehetetlen, miszerint valamikor el fogja ő érni az ezer méteres álomhatárt is.

Hát kérem, ezek azért csodálatos eredmények, miért nem tudunk róluk többet?

Talán azért, mert sok sportág kommunikációjával vannak bajok mostanság: magukat sportokat világszinten űzik nálunk, de a sajtókapcsolatokra valamivel kevesebb energia jut... Amiről beszámol az MTI, magától, abból lesz hír, amiről nem, abból kevésbé. Pedig egyszerű volna megoldani, elég lenne sportáganként csak egy-egy levelezőlistát felállítani a szakszövetségek részéről, és azon közzétenni a fontosabb híreket.

Nos, ez talán a  jövő – a jelen íjászaink csodálatos rekordjairól szól.

Köszönjük!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook