2019. február 16. - Julianna, Lilla

Visszavonulások napja

2018. április 7. Szerző: Szele Tamás
Nagyon úgy néz ki, hogy Phjongcshang lezárt egy időszakot a téli sportok történetében, új nemzedék lép a pályákra, amit onnan tudunk, hogy a régi nemzedék lelép róluk: csak a pénteki nap folyamán két legendás sífutó, két olimpikon jelentette be a visszavonulását. Az egybeesés kizárólag a véletlen műve lehet, ugyanis kevés közös pont van a pályafutásukban.

 

Ha csak az nem, hogy mindketten sífutók. Egyikük, Marit Björgen Norvégia büszkesége, 38 éves korára 8 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött az öt olimpiáján, ötször egyéni számban győzött. A visszavonulását fáradtsággal, kimerültséggel indokolta a norvég állami televíziónak:

„Nem érzem, hogy lenne akkora motivációm, ami szükséges lenne ahhoz, hogy még egy szezont végigcsináljak százszázalékosan. Ezért döntöttem a visszavonulás mellett” - nyilatkozta.

Pedig februárban a phjongcshangi játékokon 2 aranyat, 1 ezüstöt és 2 bronzot nyert, ezzel előzte meg az örökrangsorban addig élen álló, pályafutása befejezését kedden bejelentő honfitársát, Ole Einar Björndalen biatlonistát. A sporttörténelmi sikert éppen az utolsó számban, a 30 kilométeres klasszikus stílusú versenyben aratta, amelyen közel kétperces előnnyel verte ellenfeleit.

A másik nagy visszavonuló a 34 éves Alekszandr Legkov, az oroszok olimpiai bajnok sífutója. Legkov aranyérmet nyert annak idején 50 kilométeren a 2014-es, szocsi téli olimpia szabadstílusú, tömegrajtos versenyében, a 4x10 kilométeres váltó tagjaként pedig második lett.

Az ő pályafutásában volt némi törés, ugyanis a New York Times 2016. május 12-én megjelent cikkében azzal vádolta, hogy dopping segítségével érte el sikereit. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly november elején életre szóló eltiltással büntette pozitív doppingtesztje miatt, ezt azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) február elején törölte, mert teljes mértékig tisztázták a vádak alól.

Most már talán nem is érdemes bolygatni a kérdést: okafogyottá vált, hiszen Legkov is abbahagyja az aktív sportolást.

Mit lehetne mondani ezeknek a visszavonuló bajnokoknak?

Szép volt, urak.

Köszönjük.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook