2019. január 19. - Márió, Sára

Viva Espana!

2018. január 29. Szerző: Rózsa Misi
Horvátországban végéhez ért a kézilabda Európa Bajnokság. Hát, a vége is hozott bőven izgalmakat és meglepetéseket.

 

Az ötödik hely megszerzéséért a házigazda Horvátország válogatottjának volt még egy lehetősége, megküzdeni Csehország legjobbjai ellen. Ez a mérkőzés úgy indult, hogy az ember azt mondta, esély sem lehet meglepetésre, hiszen a horvátok az első félidőben ellenállhatatlanul játszottak és nagyon könnyedén nyertek 16-10-re a gyengélkedő csehek ellen. Olyan nagy volt a két csapat között a különbség, hogy mindenki azt gondolhatta, ez sétagalopp lesz a horvátoknak. Csakhogy a második félidőre, minden mindegy alapon jöttek ki a csehek játszani és a szünet igen rendesen felpaprikázta őket, amire a horvátok nem számítottak és nem is igen tudtak igazodni hozzájuk. A csehek egyre jobban kezdték ledolgozni a hátrányukat és bizony a játéknak volt olyan periódusa, amikor nagyon úgy festett, hogy ki tudják énekelni a horvátok szájából a sajtot. De aztán, az a nagyon pici, ami kellett volna a bravúros fordításhoz, már nem jött össze nekik. Igaz a második félidőt megtudták nyerni szép játékkal, 17-12-re, de a végeredmény így is a horvátok győzelmét hozta 28-27-re, ennyit azért segített rajtuk a hazai pálya, így Horvátországé lett az ötödik hely, míg a csehek, akik egy csoportban voltak velünk, a hatodik helyen zártak.

Az elődöntő mindkét mérkőzése, alaposan felborította viszont a papírt. Az első mérkőzésen a francia válogatott, aki eddig nagyon magabiztosan és nagyon eredményesen játszott, már az első félidőben hat gólos hátrányba került a spanyolokkal szemben. 9-15. Igaz a második félidőben már szorosabb volt a csata a két csapat között, meg is nyerték ezt a franciák 14-12-re, de az első félidő katasztrófája miatt, ez kevés volt a boldogsághoz számukra, és bizony 23-27-re kikaptak, aminek következtében a spanyolok léphettek be elsőnek a döntőbe.

A másik mérkőzésen a dánok játszottak a svédek ellen. Itt nagyon kiegyenlített volt végig a küzdelem, fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első félidőt a svédek nyerték 14-16-ra, de a második félidőt a dánok tudták hozni 14-12-re, így a rendes játékidő alatt, nem bírt egymással ez a két csapat. Jöhetett a hosszabbítás, ahol a szerencse a svédek mellé szegődött és meglepetésre azt 6-7-re megnyerték, és ezzel kiejtették az esélyesebb dánokat és ők mehettek a döntőbe a spanyolokkal megmérkőzni.

Vasárnap a bronzéremért indult először a küzdelem. A franciák végre megint azt a formájukat mutatták, ami miatt sokan megkedvelték őket nagyon ezen a tornán. Igaz elismerésre méltó, hogy a dánok keményen megdolgoztatták őket a sikerért, rendesen megnehezítve a franciák dolgát ezzel. Az első félidőt 17-14-re nyerték, a második félidőben viszont szenvedniük kellett a 15-15-ös döntetlenért. De mivel ez összesítésben 32-29-es eredményt hozott, Franciaország szerezte meg a bronzérmet itt, negyedik hely jutott a dánoknak.

A döntőben az első félidő után úgy festett, hogy újabb nagy meglepetés kapujához értünk el, hiszen a svédek lerohanva a spanyolokat, az első félidőt két gólos előnnyel tudták zárni. De amikor azt hittük, lehet itt is bravúr, akkor a második félidőre megvadult bika módjára jöttek ki a spanyolok és szó szerint átgázoltak ellenfelükön, nyolc góllal bizonyultak itt jobbnak náluk, így a végeredmény 29-23 lett Spanyolország javára, ami azt jelentette logikusan, hogy a spanyolok nyerték meg az Európa bajnokságot, a svédek második helyen zárhattak.

Ugye emlékszünk még rá, hogy a csoportban, ahol kiestünk Spanyolország, Dánia és Csehország előzött meg minket. Mindazok, akik tehát legyőztek minket, a végén igen előkelő helyen végeztek a tornán, ami talán apró szépségtapasz lehet a magyar kudarc értékelésénél.

Nagyon izgalmas, magas színvonalú Európa Bajnokság áll tehát mögöttünk, a rendezők előtt le a kalappal mindenért, és persze gratula a győzteseknek, a sikereseknek.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook