2018. június 23. - Zoltán

A víz alatti EB

2017. szeptember 2. Szerző: Szele Tamás
Kevesen tudtak róla, de volt idén nyáron egy harmadik nagy sportesemény is kis hazánkban, ami ugyan nem világbajnokság volt, hanem európai csapatok mérték össze erejüket, tudásukat – de foglalkozni kellett volna vele. A vizes VB és a dzsúdó-világbajnokság mellett idén Egerben rendezték meg a víz alatti hoki EB-t is.

 

Mármost mi ezzel a sportággal foglalkoztunk már, ugyanis érdemtelenül ismeretlen a nagyközönség előtt: szabályrendszerét részletesen taglaltuk korábbi írásunkban.

Elég annyit átismételnünk, hogy a mérkőzést egy 25x12 méteres, minimum 2 méter mély medencében játsszák. 10 játékos alkot egy csapatot, de egyszerre csak 6 ember van a vízben, a 4 bármikor bevethető cserejátékos a parton várakozik. Egy mérkőzés két 15 perces félidőből áll.

A korongot, melyet pucknak hívnak és ólom közepű, műanyag borítású, másfél kilós tárgy, csak az ütővel szabad érinteni, a korongot birtokló játékost nem szabad feltartani. Kisebb szabálytalanságért szabadlövést kap az ellenfél, nagyobbért büntetőt illetve meghatározott időre vagy a teljes mérkőzésre szóló kiállítást.

Három bíró figyeli a mérkőzést, ketten a vízből, a főbíró pedig a partról irányít. A bírók kézjelekkel kommunikálnak, de a főbíró víz alatt is hallható hangjelzéssel állítja le vagy indítja el a játékot.

Izgalmasan hangzik – az Európa-bajnokság alkalmából beszélgettünk Kurucz Andreával, a sportág hazai klasszisával.

Mesélj magadról, ki vagy, hol élsz, mivel foglalkozol?
Trendkutatással foglalkozom emellett nemzetközi freelance márkaépítési tanácsadó vagyok. Budapesten élek, de sokat utazok a munkám kapcsán. Éltem Barcelonában a munkám kapcsán, ekkor a spanyol csapattal játszottam, de versenyeztem már a francia csapattal is. Mindkettő európai hokis téren az élvonalba tartozik. Nagyon kreatív vagyok és (szerintem) ehhez hozzájárul az is, hogy ilyen „3 dimenziós” sportot űzök.
Milyennek láttad az idei Európa-bajnokságot, hogy szerepeltünk rajta?
Augusztus 21 és 27 között volt a bajnokság. Én a női Elite csapat tagjaként vettem benne részt. 6. helyezést értünk el (megvertük a németeket, a belgákat). Egerben történelmi okokból szerettünk volna egy-két törökverést, de végül egy szoros mérkőzésben (3-2) ők vitték el az 5. helyet. Az Elite női csapat vegyes, 16 évestől a 45 évesig vannak benne játékosok, így az utánpótlás is fejlődik. A VB Kanadában lesz jövő augusztusban, oda is ezzel a csapattal szeretnénk menni, mert ebben a (hangok nélküli, víz alatti) sportban nagyon fontos az összeszokás és a tüdő/úszás kondi és nálunk a sok közös edzés addigra fog beérni.
Nemzetközi tapasztalataid alapján milyennek ítéled a magyar víz alatti hoki színvonalát, hogy látod a jövőt?
A magyar Elite női es férfi csapat is közép-európai versenyen rendszeresen elhozza a kupát (olasz, cseh, szlovéniai versenyeken). Az EB-n érezhető volt, hogy szintet ugrottunk mindkét csapattal és leküzdendő ellenfeleink mar a spanyol, török, angol, francia csapatok lettek (akik Európa legjobbjai). Jövőbeli kilátásaink mindenféleképp az utánpótlás-neveléstől függenek (már külön táborunk van a 12-18 éves sportolóknak) és a legfontosabb most a kanadai VB-re a szponzorkeresés és a kijutás.
Sok sikert hozzá!

Hát, sajnálhatjuk, hogy nem övezte nagyobb hírverés az eseményt, érdemes lett volna végigszurkolni, annak dacára is, hogy a női csapatunk hatodik, a férfi hetedik lett – igaz, a víz alatt nem sok hallatszott volna a lelátók szavalókórusából, de a lelki támasz sokat jelenthetett volna a víz alatti hokisainknak.

Legalább jövőre, a világbajnokságon figyeljük őket, drukkoljunk nekik!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook