2019. január 16. - Gusztáv

Vizes ranyak és pontok

2017. november 20. Szerző: Szele tamás
Mint ígértük, beszámolunk arról, hogyan szerepelt Hosszú Katinka Szingapúrban – jelentem, az egyik szemünk sír, a másik nevet, és nem Katinka teljesítménye miatt. Ő továbbra is futószalagon hozta az aranyakat, szokás szerint, a pontversenyben viszont érdekes módon kissé lemaradt. Oka van ennek is: a rendszer korábbi módosítása.

 

De lássuk az utolsó versenynap eredményeit. Hosszú Katinka 400 méter vegyesen, Gyurta Gergely pedig 1500 méter gyorson győzött a rövidpályás úszó világkupa-sorozat utolsó állomásának vasárnapi zárónapján, Szingapúrban.

Hosszú 4:25.88 perces idővel nyert, s az arany mellé - a viadal honlapjának beszámolója szerint - egy bronzot is szerzett 200 méter gyorson (1:53.74 p). Utóbbiban az első hely a világcsúcstartó svéd Sarah Sjöströmé lett, aki az idei vk-sorozat legjobbjának is bizonyult az összetett pontversenyben, maga mögé utasítva az előző öt esztendőben kivétel nélkül első Hosszú Katinkát is. Vasárnapi vegyessikerével a magyar úszó pályafutásának 253. világkupa-győzelmét aratta 25 méteres medencében. Ugyanebben a számban egyéni csúccsal Kapás Boglárka harmadik lett (4:33.69).
A férfiaknál Gyurta Gergely nagy fölénnyel, 14:33.89 perces idővel végzett az élen az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében, ahol Bernek Péter ötödik lett (15:07.75). Három magyar is szerepelt a 200 méter vegyes fináléjában, itt Verrasztó Dávid ötödik (1:55.29), Bernek Péter hatodik (1:55.66), Földházi Dávid pedig hetedik (1:55.87) lett.

Álljon meg a verekedés. Hogy is van ez? Hol tart Katinka az összetett pontversenyben? Eredményei dacára?

Ez bizony a FINA idei szabálymódosításainak köszönhető, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ugyanis még májusban úgy határozott, hogy egy úszó csak maximum négy számban nevezhet az idei sorozatban. Katinka kritizálta is a döntést, már akkor is, amikor meghozták, aztán később, augusztusban újból, hiszen akkor már tapasztalta is, hogy ez neki nagyon nem előnyös, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Tehát hiába nyert többször, nem úszhat annyit és olyan számban, amennyit és amilyenben szeretne – így azért nem volt nehéz Sjöströmnek elébe vágni, bár jegyezzük meg, hogy Sjöström viszont világcsúcsainak köszönheti az előnyét.

Érdekes a dilemma: akkor most az úszóverseny pontra megy vagy győzelemre?

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook