2018. június 23. - Zoltán

Vizsgálatok

2017. augusztus 9. Szerző: Szele Tamás
Folynak a vizsgálatok Komlósi Lajos játékvezető halála ügyében és ennél rosszabb hírt magyar földön nem is lehetne mondani: ahol ugyanis vizsgálat van, ott megáll az idő, összeomlik a tér, esetlegessé válnak a tények és időnként valósággá a legendák – most az egyszer, tekintve az ügy emberileg tragikus mivoltát, igazán lehetne olyan vizsgálatot is folytatni, ami nem az előre megjósolható eredménnyel jár.

 

Mert egy már lefolyt és az hozta a papírformát. Idézzünk tehát az MLSZ közleményéből:

„A fizikai teszt a kiadott tervezetnek megfelelően és meghirdetett időpontokban került megrendezésre reggel hét és tizenkét óra között. A felmérés reggel fél nyolckor, 22 fokban kezdődött el, az utolsó csoport 33 fokban futott. A szervezők minden futam előtt szóban felhívták valamennyi résztvevő figyelmét arra, hogy a melegre való tekintettel vagy bármely más egészségügyi okból lehetősége van elhalasztani vagy megszakítani a tesztet, és egy későbbi időpontban teljesíteni a távot. (Egy játékvezető élt is ezzel a lehetőséggel, kérte, hogy egészségügyi okokból később teljesíthesse a tesztet, egy másikuk pedig megszakította futását.)
Az utolsó csoport számára, amelyben Komlósi Lajos is rajthoz állt, a legkisebb terhelést jelentő 2400 méteres (6x400m) folyamatos, szintidő nélküli futás volt előírva. Komlósi Lajos, az előírt teszt utolsó fázisában a futását megszakította, térdfájdalomra hivatkozva. Őt a jelen lévő egészségügyi személyzet azonnal ellátásban részesítette, azonban állapota rohamosan romlott, és a helyszínen lévő szakemberek, illetve a kiérkező mentők minden erőfeszítésük ellenére sem tudták az életét megmenteni.
A fentiek alapján megállapítható, hogy a JB megyei munkatársai az elvárható alapossággal és körültekintéssel szervezték meg, és bonyolították le a szakmai programot.
Az MLSZ és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság osztozik elhunyt játékvezetője hozzátartozóinak fájdalmában, Komlósi Lajos családjának erkölcsi és anyagi támogatást nyújt.”

Meglepő lett volna, ha a megyei vezetés és a JB munkatársai bármiben is hibásnak, vétkesnek bizonyultak volna – nem csak meglepő lett volna, de kissé csodálatos is, lévén, hogy részben ők maguk, részben közeli munkatársaik végezték a vizsgálatot. Kevéssé valószínű, hogy ha bármelyikük is felelős, lett volna annyira római jellem, hogy ezt önként vállalja is.

Azonban nem oda, Buda. Erről a vizsgálat-lezárásról hétfőn, 08:36-kor jelent meg az MLSZ közleménye, melyet azonban egy második is követett kedden, 17:03-kor. Eszerint:

„Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke nem fogadta el a múlt pénteken Miskolcon, 54 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Komlósi Lajos amatőr játékvezető ügyében elkészült jelentést, és felkérte a szövetség Felügyelő Bizottságát, hogy az Orvosi Bizottság bevonásával folytassa a vizsgálatot, és az esetleges felelősség megállapítása céljából készítsen új, az eset minden körülményét alaposan mérlegelő jelentést.”

Tehát lesz második vizsgálat is, és ha a szövetség elnökén múlik, lesz harmadik, de akár századik is, míg meg nem kerülnek a felelősök.

Csak hát ez mind idő, energia, pénz... de ilyen tragédia esetében ez nem számít.

Komlósi Lajos emléke megérdemli az igazságot.

Nyugodjék békében.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook