2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Zárszámadás Luzitániából

2018. augusztus 27. Szerző: Szele Tamás
Kérem, vége a csodás portugál álomvilágbajnokságnak, vége az éremesőnek, a magyar kajak-kenu csillagai újból felragyogtak – az utolsó, vasárnapi versenynapon is sikerült még egy-egy aranyat, ezüstöt, bronzot megszereznünk. Csodás volt, és habár valóban számítani lehetett a sikerre, ekkorára senki sem gondolt – de lássuk a részleteket!

 

Mindhárom magyar dobogós hely olimpiai számban és 500 méteren született. 

A női kajaknégyes, Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra óriási csatában szerezte meg az első helyet, míg Balla Virág és Takács Kincső a kenu kettesek versenyében lett második. A harmadik hely a férfi kajaknégyes - Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter és Kuli István - nevéhez fűződik.

A program a legrövidebb táv, a 200 méter négy fináléjával kezdődött, ezek közül háromban lehetett magyar egységnek is szurkolni, s az erőviszonyok ismeretében leginkább férfi K-1-ben kínálkozott éremszerzési esély.

A szombaton Balaska Márkkal párosban aranyérmes Birkás Balázs megnyerte az elő- és a középfutamát is, s a döntőben is végig harcban volt a dobogóért, de a szoros befutó után negyediknek írták ki a nevét. Mindössze hat századmásodperccel szorult a harmadik orosz Jevgenyij Lukancov mögé, míg az arany a júniusi Eb-n is győztes spanyol Carlos Garrote, az ezüst pedig a litván Arturas Seja nyakába került.

A kenusoknál önmagához képest bravúrosan szerepelt a nemrég még az ifjúsági vb-n indult, a felnőttek között pedig vb-újonc Nagy Bianka, Molnár Csenge duó, amely több riválisát is megverte a döntőben, s a hatodik helyen zárt - az aranyat a fehéroroszok szerezték meg. Egyesben Korisánszky Dávid egyetlen ellenfelét sem tudta megelőzni, ami a kilencedik helyet jelentette. A fehérorosz Artyom Kozir megvédte címét. 

Az első 500 méteres fináléban az a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakos duó szállt vízre magyar részről, amely 2011-ben, Szegeden világbajnok lett ebben a számban, most pedig közvetlenül a rajt előtt került be a csapatba, miután az eredetileg nevezett Mozgi Milán, Somorácz Tamás duó egyik tagja ellen doppingeljárás indult. A magyarok gyengén rajtoltak a fináléban, ezután azonban hamar felzárkóztak az élbolyhoz. Féltávnál a negyedikek voltak, a második 250 métert azonban már nem bírták, így végül a hatodik helyen futottak be a célba. Az első három helyen az orosz-szerb-litván trió osztozott.

A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenus duó korábban 200 méteren ötödikként zárt Montemorban, az Eb-n pedig éppen csak leszorult a dobogóról. A vasárnapi 500-as döntőben aztán jól kezdtek a magyarok, de a hajrában nem tudtak a riválisokkal tartani, s ők is hatodikak lettek. A győzelmet - nagy fölénnyel - a brazil páros szerezte meg.

A nők hasonló számában - amely Tokióban debütál majd az olimpiai programban - a győriek kettőse, Balla Virág és Takács Kincső Európa-bajnokként érkezett a vb-re, s bár várható volt, hogy a címvédő kanadaiak ellen nem lesz esélye, egyértelműen éremre hajtott - az éremszerzést a nap hetedik fináléjában már a közönség magyar része is nagyon várta. Balláék remekül versenyeztek, sokáig még a tengerentúli duóval is tartották a lépést, s bár az utolsó 150 méteren leszakadtak, a második helyüket senki és semmi nem veszélyeztette, a többiek messze lemaradva követték őket a befutóban, így megszületett a nap első magyar érme.

A vasárnap kora délutáni döntős programot a két 500 méteres kajaknégyes finálé zárta.     

A Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra alkotta női kvartett - amelynek mind a négy tagja szerzett már legalább egy aranyérmet Montemorban - abszolút favoritként szállhatott vízre, de egyáltalán nem volt könnyű dolga a döntőben. Az új-zélandiak nagy ellenfélnek bizonyultak, szinte végig vezettek is, a magyarok pedig féltávnál még csak a harmadik helyen lapátoltak. Az utolsó méterekhez ez a két egység érkezett fej fej mellett, s - akárcsak egy nappal, a páros befutó után - sokáig nem lehetett tudni, hogy melyikük is ért elsőként a célvonalhoz. Végül aztán kiírták, hogy 1. Magyarország, 2. Új-Zéland - a különbség pedig mindössze egy századmásodperc volt... Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta szülés után visszatérve triplázott a vb-n.      

A férfiak - Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter és Kuli István - szinte kilőttek a rajtgépből, az első métereken vezettek is, s ezután is az élboly tagjaként lapátoltak. A végén aztán elment mellettük a címvédő német és a spanyol hajó is, de a harmadik helyet - ahogy júniusban, az Eb-n is - sikerült megszerezniük.

És akkor lássuk az éremtáblázatot, ugyanis ennek van némi médiafontossága is.

Magyarország a második helyen végzett az éremtáblázaton a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett kajak-kenu világbajnokságon.

Csak a nagy rivális németek tudták megelőzni Hüttner Csaba szövetségi kapitány csapatát.
                            arany    ezüst    bronz
Németország             7        4        2
Magyarország           6        1        2
Oroszország              3        3        5
Fehéroroszország     3        2        3
Kanada                      3        -        1

Miért is fontos ezt így leszögezni? Azért, mert a közösségi oldalakon kering egy mém, ami tíz aranyérmet emleget, és keményen nekünk szegezi a kérdést: „Vajon ezzel miért nincs tele a média?”

Osztja boldog, osztja boldogtalan. Talán csak a sport barátai és ismerői nem osztják, meg az, akinek szeme is vagyon: ugyanis a mémen szerepel a dátuma is. Július 28.

Mi is volt akkor? Bizony, ifjúsági és U23-as világbajnokság. Írtunk is róla, „tele volt vele a média”. Elég aljas dolog bármilyen csoport részéről is téves adatokat terjeszteni, júliusi eredményeket számon kérni augusztusi sportversenyről.

Most nem hoztunk el tíz aranyat, akkor igen.

Most hatot hoztunk, csak épp egy jóval nagyobb, rangosabb sportrendezvényről – voltaképpen a legnagyobbról, hiszen ez maga a világbajnokság.

Ennek tessék örülni, ne révedezzünk a múltba.

Köszönjük, hölgyek, urak – gyönyörű volt!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook