2019. február 20. - Aladár, Álmos

Zizou feláll

2018. június 1. Szerző: Rózsa Misi
Mit tennék én, ha a csapatommal éppen megnyertem volna a Bajnokok Ligáját? Nyilván nagyon boldog lennék, lelkesen ünnepelném és ünnepeltetném magamat. Elégedetten számolgatnám újra és újra azt a rengeteg pénzt, amit zsebre rakhattam a sikerért prémium gyanánt.

 

Aztán járnám a médiákat és hagynám, hogy mondogassák, hogy én vagyok a legnagyobb edző a világon, sőt lehet mérges is lennék kicsit, hogy csak a világot mondják és nem magát az Univerzumot. Élvezném, hogy ölelgetnek Madrid utcáján az emberek és nagy szeretettel integetnek felém. Amikor fiatal, szép lányok tennék ezt, annak főleg, ha ronda öreg férfiak, annak kevésbé örülve persze. És nagyon tudnám élvezni, ha a világ rólam, beszélne, én lennék a szenzáció.

Ha pedig háromszor egymás után szerezném meg ezt az elismerést, akkora lenne már az arcom, hogy nem is lenne kaput találni, amin keresztül beférne az bárhová. És amikor a kezem alatt a világ egyik legjobb szerszáma, amivel könnyen érhetek el sikereket, újra és újra és újra és újra, akkor úgy ragaszkodnék ahhoz a remek szerszámhoz, mint az életemhez.

Na de én csak egy mezei kis újságírócska vagyok és nem kiemelkedő sportember, mint Zinédine Zidane. Ő a Real Madriddal elért mindent, amit el lehet érni. Nyert spanyol bajnokságot. Nyert spanyol Szuperkupát. Háromszor egymás után megnyerte a BL-t. Kétszer az UEFA szuperkupáját is. Kétszeres FIFA klubvilágbajnok lett a csapatával. És mindezt, csak edzőként. Más ezt akarná folytatni, de ő azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy úgy érzi, már nem tud újat mondani a csapata számára, ezért feláll és távozik. Nem visszavonul élvezni a megérdemelt feladatokat, nem azért, mert máshonnan jobb ajánlatot kapott, hanem egyszerűen azért, mert új kihívásra van szüksége az életében, hogy kiteljesítse magát. Folytatni akarja az edzői pályáját csak máshol. Mivel senki nem számított arra, hogy fel fog állni, le fog mondani, vagy lenne olyan őrült, hogy felálljon és lemondjon, nem is jöttek neki ajánlatok. Majd most ezután nyilván ömleni fognak és bőven lesz miből majd válogatnia.

Vannak olyan hangok, amik kétséggel fogadják, hogy valóban azért állt fel Zizou a kispadról, mint amit mond a bejelentésében. Pedig szépnek hangzik a történet, de lehet, hogy tényleg sántít. Vannak, akik arról pletykálnak, hogy a csodaedző kapcsolata nem túl fényes Florentino Pérez-el. Ennek ugyan ellentmond, hogy Pérezt láthatóan megviselte Zidane döntése. Megint mások azt mondják, hogy Spanyolországból akar eljönni Zizou, mert a média túlságosan kikezdte azért, hogy gyengén szerepeltek a bajnokságban, az örök rivális Barca nagyon el tudott húzni tőlük, ráadásul a spanyol kupából, a kis jelentéktelen Levante ki tudta verni őket. Megint mások azt mondják, hogy anyagi gondok is állhatnak a Real Madrid hátterében, amiket kifelé jól titkol a klub és mivel nem tudják azokat megtartani, akikhez ragaszkodna Zidane, ezért távozik. Nehéz elhinni, közben, hogy egy Real Madridnak lehetnének érdemi anyagi gondjai. Bár nem rég az borzolta a kedélyeket, hogy Ronaldo is bejelentette, hogy vélhetőleg távozik Madridból, nélküle viszont ez a csapat nagyon nem az a csapat lesz, mint ami vele volt. Viszont a hírek arról szólnak, hogy Neymar meg érkezni fog.

Születnek az elméletek a nehezen megmagyarázhatóra egyre sorra. Miközben szerintem a legvalószínűbb, hogy Zizou nem kamuzott, tényleg új csapattal, új kihívásokra vágyik, hogy bizonyíthassa, szinte bármilyen eszközzel képes csodára, ő teszi sikeressé az eszközt és nem az ezköz emeli fel őt.

Az biztos, hogy lemondása a Real Madrid kispadjáról abszolút váratlan döntés volt részéről és jogosan lepődött meg rajta mindenki. Mennek a találgatások arra is, hogy ki fogja őt váltani ezen a padon. A magam részéről a legvalószínűbbnek talán azt gondolom, hogy Arséne Wenger lesz a befutó erre a pozícióra. Zidane hatalmas játékos volt, hatalmas és sikeres edző, és nyilván még nagyon messze van pályafutása vége és sok jelentős sikert fog még elérni a labdarúgásba. Tegyük hozzá gyorsan, hogy nagyon meg is érdemli ezeket. A játékosai amúgy megható üzenetben búcsúztak tőle és az elismerés és az őszinte szeretet szavaival búcsúztatták.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook